Μειώνονται τα περιθώρια για 2.500 δανειολήπτες της Αχαϊκής Τράπεζας λόγω οφειλών που βρίσκονται σε μερική ή οριστική καθυστέρηση.

Μετά την ένταξη των υπό εκκαθάριση τραπεζών στις προβλέψεις του αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες έχουν πλέον μπροστά τους μόνο δύο επιλογές: ένταξη στις προβλέψεις του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», αλλά με περιορισμένες δυνατότητες ρύθμισης της οφειλής τους ή καταγγελία της σύμβασης και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για ένταξη των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών στον νέο Κώδικα Δεοντολογίας δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους δανειολήπτες τους, αφού εξαιρούνται από ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και βέλτιστες πρακτικές που διατίθενται στους δανειολήπτες των εν λειτουργία εμπορικών τραπεζών.

Πρόκειται, σαφώς, για έναν διαχωρισμό που θα προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, αφού οι προσπάθειες που είχαν καταβάλει στο παρελθόν φορείς όπως το Επιμελητήριο Αχαΐας, δεν βρήκαν ανταπόκριση τουλάχιστον στο σύνολό τους.

Αντιθέτως, η Τράπεζα της Ελλάδος με την απόφασή της προτάσσει τη διευκόλυνση της εταιρείας PQH για την ταχεία εκκαθάριση των τραπεζών που έκλεισαν, έτσι ώστε να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από ρυθμίσεις δανείων και εκποιήσεις εμπράγματων εξασφαλίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίμαχη απόφαση της ΤτΕ, «ο ειδικός εκκαθαριστής ενεργεί με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης μέσω της είσπραξης, της ρύθμισης και της διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων στη βέλτιστη καθαρή παρούσα αξία». Μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου ο δανειολήπτης θα χαρακτηρίζεται ως «μη συνεργάσιμος», ο ειδικός εκκαθαριστής θα κινεί άμεσα διαδικασίες για να βγάζει «στο σφυρί» περιουσιακά του στοιχεία.

Πηγή: pelop.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης