Έπεσε η αυλαία στη δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, τον Μάιο του 2011, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου με το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, να κηρύσσει ενόχους τους δύο Αφγανούς κατηγορουμένους, χωρίς να μειώνει ούτε κατά μία ημέρα, τις πρωτόδικες ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

Ισόβια και επιπλέον 23 χρόνια κάθειρξη, στον καθένα από τους δύο Αφγανούς δράστες, ήταν και η δεύτερη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για ένα έγκλημα που είχε παγώσει την κοινή γνώμη και το οποίο μετέτρεψε σε «εφιάλτη» τη ζωή μιας οικογένειας, στερώντας τον 44χρονο πατέρα από τα παιδιά του με μοναδικό κίνητρο τη …βιντεοκάμερα που είχε στα χέρια του θύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στους δύο κατηγορουμένους, χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, στον καθένα, ενώ δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος πρότεινε να αναγνωριστεί στον ένα εκ των δυο κατηγορουμένων το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας ωστόσο η πρόταση του απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο. Οι δυο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν κατά συναυτουργία για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Η καταδικαστική απόφαση ήρθε να δικαιώσει τη μνήμη του θύματος και να προσφέρει ικανοποίηση στη σύζυγό του , Σίμονα Βιρτζίλι, η οποία εδώ και πέντε χρόνια ανεβαίνει το δικό της «Γολγοθά». Η κ. Βιρτζίλι επεσήμανε πως η απόφαση είναι μια δικαίωση για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα τέσσερα παιδιά του συζύγου της. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αυτή που έπρεπε, όπως είπε και πρόσθεσε ακόμα δεν έχουν ρωτήσει λεπτομέρειες για το τι συνέβη τότε.

Ο δικηγόρος της Σωκράτης Μαρινάκος τόνισε ότι η οικογένεια είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση ωστόσο σημείωσε ότι δε αλλάζει το γεγονός ότι η ημερομηνία γέννησης της κόρης του Μανώλη Καντάρη, Εμμανουέλλας θα είναι ίδια με την ημερομηνία του θανάτου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακροαματική διαδικασία ήταν σύντομη με τους παρευρισκόμενους στην δικαστική αίθουσα να συγκλονίζονται από τις καταθέσεις της συζύγου και της πεθεράς του δολοφονηθέντος. «Τη μία ημέρα βγήκα από το μαιευτήριο όπου έφερα στον κόσμο το παιδί μας και την επομένη πήγα στην κηδεία του συζύγου μου», είπε , με δάκρυα στα μάτια, η σύζυγος του 44χρνου Μανώλη Καντάρη, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, για τη βιντεοκάμερα που κρατούσε προκειμένου να απαθανατίσει το νεογέννητο παιδί του. Δράστες κατηγορούνται ότι είναι δύο Αφγανοί οι οποίοι έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη, ο καθένας.

Με δάκρυα στα μάτια η χήρα του αδικοχαμένου 44χρονου, μίλησε για όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ. Τότε που ξεκινούσε από το σπίτι της με λαχτάρα να σφίξει στην αγκαλιά της το αγγελούδι της που σε λίγη ώρα θα έφερνε στη ζωή. Δυστυχώς όμως η μοίρα είχε παίξει ένα τραγικό παιχνίδι, καθώς η βιντεοκάμερα που είχε στα χέρια του ο 44χρονος έγινε η αιτία να δολοφονηθεί, την ώρα που πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητό του για να μεταφέρει την ετοιμόγεννη σύζυγό του στο μαιευτήριο. Ένα έγκλημα για … 120 ευρώ, καθώς τόσο πωλήθηκε η βιντεοκάμερα στο Μοναστηράκι….

Η σύζυγος του θύματος, κατέθεσε στο δικαστήριο, με δυσκολία. Παρά την προσπάθειά της να διατηρήσει την ψυχραιμία της, η φωνή της έσπαγε και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό της. Όπως ανέφερε, ο άνδρας της το μοιραίο βράδυ επέστρεψε από ταξίδι του στην Ιταλία εσπευσμένα καθώς επρόκειτο η ίδια για υποβληθεί σε προγραμματισμένο πρόωρο τοκετό. «Γύρω στις 4:30 με 5 παρά, βγήκε από το σπίτι για να πάει να φέρει το αυτοκίνητο από το παρκινγκ και να πάνε στο μαιευτήριο. Αργούσε. Ανησύχησα άρχισα να τον παίρνω τηλέφωνο πολλές φορές. Επέμενα. Βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα ένα περιπολικό .Γύρω στις 5:30 είδα τρόλεϊ να το σταματάμε και να κατεβάζουν κόσμο Είπα της μαμά μου να κατέβουμε κάτω. Δε μπορούσα να περπατήσω γρήγορα
Φαινόταν φάρος περιπολικού σε απόσταση, γλίστρησα στο δρόμο και έπεσα. Είδα κορδέλα και αστυνομικούς… Θυμάμαι ότι προσπάθησα να πλησιάσω. Κατάφερα και πέρασα είδα το πόδι Μανώλη με το τζιν και το παπούτσι του μέσα στα αίματα. Προσπάθησα να περάσω. Υπήρχε μια λίμνη αίματος. Ήταν λερωμένα τα ρούχα του. Υπήρχε πολύ αίμα. Είχε ανοικτά τα μάτια του και στόμα του. Προσπάθησα να περάσω την κορδέλα διότι δεν τον είχα φιλήσει όταν έφυγε από σπίτι αλλά δε μου το επέτρεψαν. Μπήκα στο ασθενοφόρο εκεί αποφάσισα ότι η κόρη του θα πάρει το όνομα του και ότι έπρεπε να ειδοποιήσω του συγγενείς.Πήρα εξιτήριο την Παρασκευή από το μαιευτήριο και το Σάββατο πήγα στη κηδεία του».

Η πεθερά του Μανώλη Καντάρη επισήμανε τις δυσκολίες που πέρασαν μετά τη δολοφονία και πως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι που ζούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Τόνισε πως οι δράστες «στέρησαν τον πατέρα από την κόρη του η οποία γεννήθηκε δυο ώρες μετά…».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου καθώς η μάρτυρας ξεσπούσε σε λυγμούς της πρότεινε εάν επιθυμούσε να διακόψουν την κατάθεση τους για να του απαντήσει εκείνη: «Δε θέλω να διακόψω. Θέλω να υπερασπιστώ τη ψυχή του Μανώλη και των παιδιών του!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης