Ξεκίνησε και επίσημα ο χειμώνας με τις πρώτες νιφάδες χιονιού να κάνουν την εμφάνισή τους στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, αλλά και την Πάρνηθα.

Η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ντυθεί στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βιγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά. Η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ντυθεί στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βιγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθετη πτώση σημειώνει ο υδράργυρος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, από τα ξημερώματα χιονίζει σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Στην Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, έχοντας αρχίσει να δημιουργεί λευκό πέπλο στις στέγες των σπιτιών. Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί και στην πόλη της Κοζάνης, ενώ νιφάδες «πολιορκούν» και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα.

Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, χιονόπτωση καταγράφηκε και στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, και Ημαθία, καθώς και στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής. Στη Θεσσαλονίκη, χιόνι έπεφτε το πρωί στο Ωραιόκαστρο, τον Χορτιάτη, το Πανόραμα και το Μελισσοχώρι.

Στο Ωραιόκαστρο, αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει ήδη στον δρόμο, για να διατηρήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία.


Καστοριά: Χιόνι στην Ιεροπηγή

Ξεκίνησε να χιονίζει τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της Ιεροπηγής στην Καστοριά.

Συνεχής επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέχρι το απόγευμα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 27 αποχιονιστικά μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, 10 στο νομό Χαλκιδικής, πέντε στην Πέλλα και τρία στις Σέρρες Συνεχής επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέχρι το απόγευμα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 27 αποχιονιστικά μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, 10 στο νομό Χαλκιδικής, πέντε στην Πέλλα και τρία στις Σέρρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έριξαν αλάτι το βράδυ της Δευτέρας σε κάποια τμήματα του οδικού δικτύου της Έδεσσας, αλλά και στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου Πιερίας.

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκε από χτες το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς το παρόν χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 10-12 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο υδράργυρος έπεσε τις βραδινές ώρες χτες στους 5-6 βαθμούς. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ, που αυξάνουν την αίσθηση του κρύου.

Όσοι οδηγοί κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνιστάται -σύμφωνα με την αστυνομία- να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, παρότι προς το παρόν αυτές είναι απαραίτητες μόνο στην περιοχή της Νέας Σάντας στη Ροδόπη.

Δείτε φωτογραφίες από τον Άγιο Αθανάσιο στο Καϊμακτσαλάν:

Χιονίζει στο Καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα

Συννεφιά και χαμηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα

Στα λευκά ντύθηκε η ορεινή Ξάνθη

Εικόνες από το όρος Χελμός και το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων όπου χιονίζει από τα 1.800 μέτρα και πάνω:

Θεσσαλία: Χιόνισε στο Λιβάδι Ελασσόνας

Στην περιοχή της Λάρισας σήμερα έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά του νομού. Συγκεκριμένα, στο Λιβάδι της Ελασσόνας το οποίο είναι ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1.200 μέτρα, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Τρίτης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Κρήτη: Χαλαζόπτωση στο Ηράκλειο

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση που σημειώθηκε σήμερα σε περιοχές του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Το χαλάζι προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στις ελιές, στα Πεζά, ενώ από την καταρρακτώδη βροχή πλημμύρησαν τρία σπίτια, δύο στις Αγιές Παρασκιές και ένα στην Καλλονή. Παράλληλα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στους δρόμους προς Αρκάδι, Επανωσήφη και Δαμάνια.

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Το αίτημα υποβάλλεται δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί χθες Δευτέρα το βράδυ και των μεγάλων ζημιών που υπήρξαν εξαιτίας αυτών.

Οι κεραυνοί σκίζουν τους ουρανούς της Μυτιλήνης

Ο καιρός έδειξε τις άγριες διαθέσεις του χθες το βράδυ, με τον ουρανό να «φωτίζεται» από αστραπές και κεραυνούς!

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, καθώς πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής έπεσαν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρο μέχρι τις 23.00 στο λεκανοπέδιο Καλλονής στην κεντρική Λέσβο, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν τα ποτάμια που διαπερνούν την κωμόπολη και να την κατακλύσουν.

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στην πόλη της Μυτιλήνης λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν ζημιές.




Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε έξι σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετούΜόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε έξι σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 8ο έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο), στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Σελίου από το 10ο μέχρι το 19ο (χιονοδρομικό κέντρο) και στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Ροδοχωρίου, από το 8ο έως το 14ο χιλιόμετρο. Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ημαθίας, καθώς και στην Εγνατία οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στη δυτική Μακεδονία, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καστοριάς- Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο έως το 28ο χιλιόμετρο, καθώς και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) από το 18ο έως το 30ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 8ο έως το 25ο χιλιόμετρο.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό και στο υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Πέλλας, του Κιλκίς, των Γρεβενών, της Κοζάνης, της Καστοριάς και της Φλώρινας, σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

Οι περιοχές όπου θα χιονίσει τις επόμενες ώρες:


Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η χαμηλή νέφωση δεν επέτρεψε την προσγείωση αεροπλάνου, που εκτελούσε την πτήση των 7.55 το πρωί από Αθήνα, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να επιστρέψει στην αφετηρία του. Τελικά η πτήση αφίχθη στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν.

Κατέληξαν στην Κρήτη λόγω… κακοκαιρίας

Στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης» κατέληξαν οκτώ πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, οι οποίες επρόκειτο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος»Στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης» κατέληξαν οκτώ πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, οι οποίες επρόκειτο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος», αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην πρωτεύουσα αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Οι πτήσεις προσγειώνονταν η μία μετά την άλλη μετά τις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας στον αερολιμένα των Χανίων, με τους επιβάτες τους να ανησυχούν για το πότε θα μπορέσουν να φθάσουν αισίως στον προορισμό τους.

Οι πτήσεις που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Χανίων είναι:

• Ολυμπιακή 407 από Κέρκυρα
• Aegean 655 από Ρώμη
• Ολυμπιακή 325 από Ηράκλειο
• Ryanair 1230 από Χανιά
• Ολυμπιακή 337 από Χανιά
• Aegean 963 από Βουκουρέστι
• Aegean 665 από Μιλάνο
• Aegean 909 από Λάρνακα

Το αεροδρόμιο Χανίων μέχρι τις 22.00 ήταν «γεμάτο», έχοντας δεχτεί μεγάλο αριθμό πτήσεων εκτός προγράμματος λόγω της καταιγίδας που «έκλεισε» το «Ελ. Βενιζέλος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης