Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με σειρά κακουργημάτων για την υπόθεση της Proton Bank.

«Αιχμή του δόρατος», αυτή τη φορά, είναι η εταιρεία ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, συμφερόντων του επιχειρηματία η οποία αφού μεταβιβάστηκε πριν από πέντε χρόνια στην αμερικανική εταιρεία Carlyle έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ, αγοράστηκε και πάλι από τον κ. Λαυρεντιάδη σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Ι. Σακελλάκο κατατέθηκε το πρωί, μήνυση από 7 μεγάλες ελληνικές και ξένες τράπεζες τόσο σε βάρος του επιχειρηματία όσο και 5 στενών συνεργατών του που ήταν διευθυντικά στελέχη της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, κακουργηματική χειραγώγηση της μετοχής της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύσταση και δ/νση εγκληματικής οργάνωσης.

Η μήνυση υπογράφεται από τις τράπεζες Εθνική,Εμπορική,Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική, οι οποίες κατηγορούν τον Λ.Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του ότι παρουσίασαν αλλοιωμένους ισολογισμούς της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ και «φούσκωσαν» την τιμή της εταιρίας, πετυχαίνοντας να πάρουν δάνεια ύψους 500 εκ. ευρώ το 2008.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διαβίβασε τη μήνυση στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράκου η οποία έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στον εισαγγελέα που είχε χειριστεί και την υπόθεση της Proton Bank , Ιωάννη Δραγάτση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι, σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 27 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Proton Bank έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μια σειρά κακουργημάτων πράξεων και συγκεκριμένα για εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση επίσης σε συνδυασμό με το ν. 1608/50, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απιστία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση για επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκ.ευρώ που δόθηκαν από την Proton.

Από τους συνολικά 28 κατηγορουμένους για τους έξι έχει εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης θα διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες εποπτικών και ελεγκτικών οργάνων, σύμφωνα με την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης