Δύο σκάφη συγκρούστηκαν στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αίγινας με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο. Η σύγκρουση σημειώθηκε όταν ιδιωτικό ταχύπλοο 8 μέτρων εμβόλισε το τουριστικό καράβι το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πέρδικα-Μονή (το νησάκι απέναντι από την Αίγινα). 

​Επιβάτες και πλήρωμα, περίπου 20 άτομα, «εκτοξεύτηκαν», όπως αναφέρουν μάρτυρες, στη θάλασσα, ενώ το τουριστικό σκάφος κόπηκε στη μέση και βυθίστηκεΣτο Κέντρο Υγείας Αίγινας διακομίσθηκαν τέσσερις νεκροί, τρεις ενήλικες 44 και 58 ετών (ο καπετάνιος της τουριστικής βάρκας) και ένας άνδρας μεσήλικας 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων καθώς και ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών, κόρη ενός εκ των θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης διακομίσθηκαν 16 τραυματίες, εκ των οποίων πιο σοβαρά μία γυναίκα 29 ετών ουκρανικής υπηκοότητας, με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

Επιβάτες και πλήρωμα, «εκτοξεύτηκαν», όπως αναφέρουν μάρτυρες, στη θάλασσα, ενώ το τουριστικό σκάφος κόπηκε στη μέση και βυθίστηκε. Από το λιμενικό έχουν διασωθεί 20 άτομα, όμως οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη την ημέρα και θα επαναληφθούν και με το πρώτο φως της Τετάρτης, για τυχόν αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, ο χειριστής του ταχύπλοου συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα, ενώ στο σκάφος ήταν άλλα τρία άτομα, (ένας άνδρας και δύο γυναίκες), τα οποία από την πρώτη στιγμή προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου δηλώνει ότι αφαιρέθηκε και δεν είδε έγκαιρα το τουριστικό σκάφος, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αντιδράσει. Το ταχύπλοο πέρασε πάνω από την λάντζα, κόβοντας την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Σημειώνεται, ότι ο χειριστής λέγεται Θρασύβουλος Λυκουρέζος και είναι ξάδερφος του γνωστού δικηγόρου.

Ντοκουμέντο zougla.gr: Το ταχύπλοο 8 μέτρων που εμβόλισε το τουριστικό σκάφος μετά το δυστύχημα, αραγμένο στο λιμάνι της Αίγινας, όπου το μετέφερε ρυμουλκό.

Ο γιος του καπετάνιου του τουριστικού σκάφους δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έχει συμβεί…

Τα συντρίμμια της βάρκας που εμβολίστηκε:

Εικόνες από το λιμάνι της Πέρδικας


 
Από τους υπόλοιπους 11 τραυματίες που διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, οι πέντε έλαβαν εξιτήριο, ενώ οι άλλοι έξι παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάστασή τους είναι καλή.

Οι έρευνες του λιμενικού για τυχόν αγνοούμενους συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ και θα επαναληφθούν με το πρώτο φως της ημέρας. Σε αυτές συμμετέχει και ένα ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού. 


Πηγή φωτογραφιών: http://aiakosrex.blogspot.gr/

Η μεταφορά της σορού ενός θύματος του δυστυχήματος στην Αίγινα:

Στο λιμάνι του Πειραιά, διακομίσθηκαν οι τραυματίες και από εκεί μεταφέρθηκαν οι τρεις στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ο ένας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και η κοπέλα που ακρωτηριάστηκε στο ΚΑΤ για επανασυγκόλληση άκρου.

Το σημείο όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα


 

Στην Αίγινα έφτασε το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Δείτε τις δηλώσεις του: 

Ο υπουργός με τον δήμαρχο του νησιού

“Πρόκειται για μια παράλογη συμφορά, αδικαιολόγητη. Προς το παρόν με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι απολύτως αναιτιολόγητη”. Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στην Πέρδικα, τονίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση κάποιων εκ των αγνοουμένων.

“Φυσικά οι ευθύνες αναζητούνται να καταγραφούν με όλη την σοβαρότητα και την αυστηρότητα”, τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζοντας ότι “το πρώτο φυσικά μέλημα πριν από αυτό, είναι η διάσωση όσων ακόμα ενδεχομένως βρίσκονται, εάν και οι ελπίδες έχουν πια εξασθενήσει, αλλά ακόμη οι έρευνες για την εξεύρεση αγνοουμένων συνεχίζονται γιατί δεν έχουμε ακριβή αριθμό, με αντικειμενικό τρόπο, επιβαινόντων στο μικρό σκάφος που μετέφερε τους επιβαίνοντες από την Πέρδικα στην Μονή. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε 48 ώρες τις έρευνες όπως λένε οι κανονισμοί ακόμη και εάν όλες οι ενδείξεις λένε ότι μάλλον δεν έχουμε άλλον αγνοούμενο”.

Αναφερόμενος στους τραυματίες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι “οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής, κάποιοι είναι σε ελαφρότερη κατάσταση κάποιοι είναι σε βαριά. Οι νεκροί είναι τέσσερις δυστυχώς, μεταξύ αυτών ένα μικρό παιδί, πατέρας και παιδί και ο κυβερνήτης του μικρού σκάφους. Όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από θάλασσα και ειδικά από την περιοχή της Πέρδικας και της Μονής θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να οφείλεται σε αυτό που λέμε ατύχημα ή έστω δυστύχημα. Είναι ένα εγκληματικό ανθρώπινο λάθος και θα πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν με απόλυτη αυστηρότητα”.

“Ούτε αυτό δεν φτάνει, δεν πρέπει να φτάνει σε αυτά τα γεγονότα και φυσικά έστω και εκ των υστέρων και σε αυτό θα βγουν συμπεράσματα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα. Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε δίπλωμα, όλες οι λεπτομέρειες εξετάζονται σε βάθος, οι ελαφρά τραυματισμένοι παρέμειναν στο νησί για να δώσουν κατάθεση”, κατέληξε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Τι λένε οι κάτοικοι

Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων της Αίγινας που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, στο zougla.gr, για το συγκεκριμένο δρομολόγιο Πέρδικα-Μονή δεν τηρούνται τα βασικά μέτρα ασφαλείας, καθώς το καράβι είναι πολύ παλιό, ενώ πρόκειται για ένα πέρασμα που έχει πάρα πολλή κίνηση από διερχόμενα σκάφη, γεγονός που, όπως αποδείχτηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Τη στιγμή του δυστυχήματος δε έπνεεαν άνεμοι έως 6 μποφόρ, καθιστώντας το συγκεκριμένο δρομολόγιο επικίνδυνο. 

Όπως αναφέρει το τοπικό blog http://aiakosrex.blogspot.gr/, ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους ήταν ο Στέλιος Τρίμης, 58 ετών, και ενώ το δρομολόγιο από Πέρδικα προς Μονή εδώ και δυο μήνες το έκανε ο γιος του, σήμερα αποφάσισε να πάει εκείνος…

Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης