Οι διαγωνισμοί τεσσάρων πολύ σημαντικών έργων στον λόφο Λυκαβηττού, θα προκηρυχθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, από τον δήμο Αθηναίων. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ, όπως απάντησε σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάσθηκε το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας» που περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις αλλά και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με στόχο την αναζωογόνηση και αναβάθμιση του αγαπημένου λόφου των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης.

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων βασίζεται σε μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη συμβολή άλλων φορέων. Στην ομιλία του, ο κ. Καμίνης, υπογράμμισε ότι «ο λόφος του Λυκαβηττού έχει μια ξεχωριστή σημασία για την Αθήνα. Αν η Ακρόπολη είναι το παγκόσμιο σύμβολο της πόλης, ο Λυκαβηττός είναι το σύμβολο των Αθηναίων για την πόλη τους» είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι επί των ημερών της Δημοτικής του Αρχής, «στην Αθήνα έγινε και γίνεται δουλειά βάσης, η πρωτεύουσα διαθέτει πλέον σχέδιο, οικονομικούς πόρους αλλά και εταίρους, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν είναι, ένα αντιδιαβρωτικό-αντιπλημμυρικό έργο σε περιοχή του επιβαρυμένου πρανούς της ΝΑ πλευράς, πάνω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, η αποξήλωση και αντικατάσταση της ασφάλτου στο λόφο με ειδικό υδατοπερατό υλικό,ο σε βάθος καθαρισμός του λόφου στα δύσβατα σημεία καθώς και εξειδικευμένος καθαρισμός από ειδικούς και η η επισκευή μιας πεζοπορικής διαδρομής 3 χλμ. μεγάλης χρήσης, η οποία θα σηματοδοτήσει την αρχή των επισκευαστικών παρεμβάσεων στα υφιστάμενα στοιχεία του λόφου. Στο πλαίσιο αυτών των έργων περιλαμβάνονται ακόμη η αποκατάσταση τμημάτων μονοπατιών και άλλες επιμέρους εργασίες, όπως επιφανειακά συλλεκτήρια αυλάκια, κορμοδέματα και καταφράξεις όπου απαιτούνται για τη διατήρησή τους.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Ελένη Μυριβήλη, το αμέσως επόμενο διάστημα δημοπρατείται η επαναλειτουργία των παλαιών αναψυκτηρίων, όπως της «Πράσινης Τέντας», που λειτουργούσε ως το 2003. Ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της. Επίσης και για το κομψό Πέτρινο Περίπτερο ή Αποσπερίτη, με τα φυσικά μπαλκόνια στον πευκώνα του λόφου, πρόκειται να αναζητηθούν ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη της λειτουργίας του.

Το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας», περιλαμβάνει ακόμη, όπως ανάφερε η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων, Μαρία Καλτσά, δημιουργία διαβαθμισμένων ζωνών πρόσβασης στον λόφο, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα του, έλεγχο της πρόσβασης και στάθμευσης των οχημάτων περιμετρικά και εντός του λόφου, ώστε ο Λυκαβηττός να γίνει εύκολα προσβάσιμος, σχεδιασμός και ένταξη ποικίλων θεματικών δράσεων τουρισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης, καθώς και αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στον λόφο κ.α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης