Στις 23.00 το βράδυ της Παρασκευής θα ανακοινωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η νέα πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θετική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος αξιολόγησης είχε αναβάλει στις 4 Απριλίου 2014 την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Εκείνη την περίοδο οι αναλυτές περίμεναν αναβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στη βαθμίδα «Caa3», εννέα βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία (investment grade). Η αξιολόγηση της Moody’s για το Ελληνικό Δημόσιο υπολείπεται κατά 3 βαθμίδες αυτής της Standard & Poor’s και κατά 4 βαθμίδες εκείνης της Fitch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody’s βρέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στην Αθήνα, όπου είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν διεξοδικά τα στοιχεία για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που τους έδωσε η Διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα έγιναν και οι συναντήσεις τους τόσο με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών όσο και με στελέχη συστημικών τραπεζών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης