Για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που ονομάστηκε CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker) και ανιχνεύεται ως «Critroni», προειδοποιεί τους χρήστες του διαδικτύου η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το νέο αυτό κακόβουλο λογισμικό αποτελεί την εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού Cryptolocker Ransomware.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί διαφόρους τύπους αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κ.ά.).

Στη συνέχεια, εμφανίζει ένα μήνυμα «μπλοκαρίσματος» του υπολογιστή, ενημερώνοντας τον χρήστη ότι για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom).

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μια σειρά από μέτρα προστασίας για την αποφυγή προσβολής από το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τους ζητά :

*να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος
*να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης
*να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο και
*να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης