Άφωνοι έμειναν παλιοί και νέοι συνδικαλιστές αστυνομικοί κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους κομμάτων για το θέμα «της δημόσιας τάξης, αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι αστυνομικοί νιώθουν ανασφαλείς και απροστάτευτοι από τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ». Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των αστυνομικών.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Αναγνωστάκης ο οποίος αφού ανέλυσε τον τρόπο δουλειάς της αστυνομίας τους τελευταίους μήνες ανέφερε ότι «η Ηγεσία δεν εθελοτυφλεί, γνωρίζει το έλλειμμα που υπάρχει στην αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας και προσαρμόζει τα επιχειρησιακά της σχέδια υπό την πίεση που προκαλούν οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού (4.000 έως 4.500) και οι πολλαπλάσιες ανάγκες σε αποσπάσεις – μετακινήσεις λόγω και του προσφυγικού». Ο υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος δικαιολόγησε την έλλειψη του προσωπικού στην Αττική λέγοντας ότι «υπάρχει αιμορραγία προς την επαρχία λόγω του τεράστιου τουριστικού ρεύματος, αναμένονται 32 εκατομμύρια φέτος». «Άρα, προσφυγικό και τουρισμός είναι οι βασικές αιτίες για τις ελλείψεις στην αστυνόμευσης;» αναρωτήθηκε ένας από τους συμμετέχοντες συνδικαλιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπεύθυνος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παυλίδης, παραδέχθηκε ότι «στο κόμμα του στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις με ιδεοληψίες (π.χ. κατάργηση ΜΑΤ, αφοπλισμός αστυνομικών) αλλά σήμερα προέχει η συζήτηση στο πλαίσιο της προτεινόμενης Διακομματικής Επιτροπής, θεμάτων όπως π.χ. η αλλαγή του συστήματος κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών, η επιλογή αρχηγού από τη Βουλή». Πρόεδρος Ομοσπονδίας που συμμετείχε στην συνάντηση αναρωτιόταν αργότερα «ποιος ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά; Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεοληψίες ή ο ΣΥΡΙΖΑ που για άγνωστο λόγο δεν προχωρά σε αυτές τις αλλαγές;».

Ο κ. Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας την Ν.Δ υποστήριξε ότι «το κόμμα του έχει διαφορετική άποψη για κρίσιμα ζητήματα όπως ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο νόμος περί «κουκούλας», το άσυλο, η ποινική καταστολή (μετατροπή της επίθεσης με μολότοφ από πλημμέλημα σε κακούργημα), η οπλοχρησία και τα όρια αμύνης του αστυνομικού, η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ». Ο βουλευτής της ΝΔ αφού αναρωτήθηκε αν υπάρχουν σαφείς εντολές από την ηγεσία για την αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα χαρακτήρισε παράνομη την τοποθέτηση των διμοιριών ως στατική δύναμη σε «στόχους». Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν και αστυνομικοί που υπηρετούν στις διμοιρίες και έλεγαν «μα καλά όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ δεν είχε μόνιμα στατικές διμοιρίες σε πολλά σημεία της Αθήνας και κάγκελα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη;».

Η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής, πρότεινε «να τεθεί η λειτουργία της αστυνομίας υπό δημοκρατικό έλεγχο και κοινοβουλευτική εποπτεία για να έχει αυτονομία και αυτοτέλεια από την πολιτική εξουσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης ζήτησε «τις εξειδικευμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας επί όλων των θεμάτων που τέθηκαν έτσι ώστε με πνεύμα συναίνεσης να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος ΜΠΑΦΑΣ «τάχθηκε κατά οποιασδήποτε απόφασης που θα ενισχύει την καταστολή και ζήτησε να μην έχει η αστυνομία καμία ανάμιξη στις διαδηλώσεις διότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν είναι έγκλημα». Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Αποστολάκης τόνισε ότι «το κόμμα του είναι δίπλα στον αστυνομικό, απαιτεί μέτρα για την ασφάλεια και των πολιτών και των αστυνομικών, επιζητεί τις προτάσεις μας και λέει ΝΑΙ στη Διακομματική Επιτροπή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης