Συνέδριο στη Βιάννο για τα «Καμένα Χωριά»

Συνέδριο στη Βιάννο για τα «Καμένα Χωριά»
Το παλιό δημοτικό σχολείο της Άνω Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης, το σχολείο όπου δίδαξε ό Ιωάννης Κονδυλάκης, θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, για να φιλοξενήσει το συνέδριο που οργανώνει η περιφέρεια Κρήτης, με θέμα «Τα πολεμικά Ολοκαυτώματα και ειδικά εκείνου το Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου του 2011 και σε αυτό θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλλιπος Πετσάλνικος.

Θυμίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, πολλά χωριά της επαρχίας Βιάννου κάηκαν από τον κατακτητή.

Τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου είναι:

- Η ανάδειξη των ιστορικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών διαστάσεων και συνεπειών των Ολοκαυτωμάτων, που διέπραξαν τα στρατεύματα κατοχής στη χώρα μας, παραβιάζοντας βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο.

- Η ιστορική, πολιτική και νομική τεκμηρίωση του αιτήματος διεκδίκησης των αποζημιώσεων προς τα θύματα της Ναζιστικής Κατοχής αλλά και του συνόλου των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθώς και η διατύπωση προτάσεων για την προώθηση της διεκδίκησής τους.

- Η ανάδειξη του κινδύνου από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και η διατύπωση αιτήματος για την απαγόρευση της χρήσης πυρηνικών όπλων και τον περιορισμό της χρήσης της και για ειρηνικούς σκοπούς.

Επιμέλεια: Αντώνης Μπιδέρης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011, 12:58