Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Mάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Κύθηρα, για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, αλλά και τη μεγάλη καταστροφή στο νησί. Τη φωτιά που κατακαίει το νησί, αλλά και την προσπάθεια αντιμετώπισής της παρακολουθεί στενά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη για το σκοπό αυτό, έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  Όπως ανακοίνωσε  το απόγευμα του Σαββάτου η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής. Αναμένεται να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι του οικισμού Καλοκαιρινές. Nωρίτερα, οι κάτοικοι του χωριού Φράτσια συγκεντρώθηκαν για ασφάλεια στην πλατεία του χωριού. Ήδη έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους οι οικισμοί Μυλοπόταμος και Αραιοί.

Για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, κάνει λόγο ο δήμαρχος των Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από την Παρασκευή στο νησί των Κυθήρων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή.Πρόσθεσε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραίοι και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής υπό έλεγχο, το πρωί του Σαββάτου αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.

Ωστόσο ο ίδιος ο δήμαρχος το απόγευμα του Σαββάτου με δηλώσεις του συνέστησε ψυχραιμία προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η καταστροφή.

Αναλυτικά η δήλωση του κου Χαρχαλάκη: 

«Η νύχτα στο νησί μας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της πολύ μεγάλης φωτιάς. Υπάρχει από την πρώτη στιγμή τεράστια κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του νησιού, οι οποίες διαρκώς ενισχύονται με οχήματα, προσωπικό και δασοκομάντος από την Πελοπόννησο. Επικεφαλής αυτή τη στιγμή είναι ο Αρχιπύραρχος της Τρίπολης κ. Λαρέζος, ενώ σε λίγο φτάνει στο νησί και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος με πολύ μεγάλη ενίσχυση από την υπόλοιπη Χώρα. Η απόδοση ευθυνών δεν γίνεται ποτέ εν μέσω συμβάντος και δεν είναι της παρούσης. Αυτή τη στιγμή προέχει η κατάσβεση της φωτιάς που στην περιοχή των Κυπριωτιανίκων μαίνεται ανεξέλεγκτη. Στο σημείο αυτό βρίσκονται και οι περισσότερες δυνάμεις. Το προσωπικό της ΔΕΗ ενισχύθηκε ήδη από την Πελοπόννησο και αυτή τη στιγμή παλεύει για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, καθώς κάηκαν πολλές κολώνες στην περιοχή της Σκληρής. Δημότες ή επισκέπτες που δεν σχετίζονται με την πυρκαγιά να απομακρυνθούν άμεσα για να διευκολύνουν τη διέλευση των οχημάτων. Όλα τα διαθέσιμα βυτία, μηχανήματα έργου, μπουλτνόζες, φορτωτές και Jcb να μεταβούν άμεσα στην περιοχή του συμβάντος.Παρακαλούμε για ψυχραιμία και για πιστή τήρηση των οδηγιών της Πυροσβεστικής και των υπευθύνων πολιτικής προστασίας. Η απώλεια της ψυχραιμίας εν μέσω ενός τόσο σοβαρού συμβάντος είναι ό,τι χειρότερο.»



Φωτογραφίες από: kithiraikanea, adelin, eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης