Της Άντζελας Πεΐτση

Αποφασισμένοι να εντείνουν τις πιέσεις και τις αντιδράσεις τους, κατά του νέου ασφαλιστικού και του φορολογικού που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Ήδη, με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αποχή από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να στηρίξει τον αγώνα των εργαστηριακών συναδέλφων του. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ι.Σ.Θ επισημαίνει: «Καλούνται οι κλινικοί ιατροί να υποστηρίξουν τον αγώνα των εργαστηριακών συναδέλφων, με τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων. Η συνεχόμενη υποκοστολόγηση των εξετάσεων, που αποτιμώνται από τον ΕΟΠΥΥ σε εξευτελιστικά επίπεδα, απειλεί την βιωσιμότητα των εργαστηρίων με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμο τους. Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας μας, η συναδελφική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση προς τα πληττόμενα ατομικά εργαστήρια αποτελεί συναδελφική υποχρέωση. Ενεργός συμπαράσταση όλων αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας των κινητοποιήσεών μας.

Από τη μεριά τους οι μηχανικοί, συνεχίζοντας τις αντιδράσεις τους για το νέο ασφαλιστικό, προχωρούν σε απεργία αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών
από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο. Όπως διευκρίνισαν η αποχή τους αφορά από τις Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κ.λ.π. καθώς και περιλαμβανομένων των Επιτροπών Δημοπράτησης, από 15/2/2016 – 19/2/2016.

Οι δικηγόροι αποφάσισαν παράταση της αποχής τους, από τις δικαστικές αίθουσες μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου 2016, τονίζοντας πως δεν υπάρχεις καμία εξέλιξη στο θέμα του ασφαλιστικού από την πλευρά της κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όλα είναι ακόμα στον αέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οδοντιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ψήφισμα που εξέδωσε μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε υπογράμμισε: «Διεκδικούμε μέχρις εσχάτων την αυτονομία του Ταμείου μας και συστρατευόμαστε με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς σε κοινές δράσεις και αγώνες. Απαιτούμε αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος των οδοντιάτρων της Θεσσαλονίκης

«Το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση το προσεχές διάστημα είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια που θα επηρεάσει καθοριστικά το επαγγελματικό μας μέλλον. Η αλλαγή της φιλοσοφίας υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγεί σε δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των ελευθεροεπαγγελματιών οδοντιάτρων, επιβαρύνσεις που θα οδηγήσουν πολλούς από αυτούς να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα μηνιαία κόστη λειτουργίας τους.

Ενώ μέχρι τώρα οι εισφορές ήταν προκαθορισμένες, τώρα θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί των καθαρών εισοδημάτων. Χαρακτηριστικά, οι εισφορές για τον κλάδο σύνταξης θα υπολογίζονται στο 20% επί των φορολογητέων εισοδημάτων, οι εισφορές στον κλάδο υγείας στο 6,95% κι αυτές για τον κλάδο Πρόνοιας στο 3,85% φέρνοντας τη συνολική επιβάρυνση στο 30,8%.(χαμηλότεροι συντελεστές προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες που όμως ακυρώνονται από την υποχρέωση ασφάλισης με την απόκτηση του πτυχίου κι όχι με την έναρξη επαγγέλματος). Αν σε αυτές προστεθούν ο φορολογικός συντελεστής του 26%, η προκαταβολή φόρου που σταδιακά θα ανέβει στο 100%, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος προκύπτει μια συνολική επιβάρυνση για λογαριασμό του κράτους που ανέρχεται από 60-75% ανάλογα με τα εισοδηματικά επίπεδα του καθενός.(Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικοί πίνακες με παραδείγματα για να γίνουν πιο κατανοητά τα ανωτέρω)





*Τα ποσοστά υπέρ Περίθαλψης και Πρόνοιας υπολογίζονται κατά προσέγγιση καθώς τα ακριβή ποσοστά είναι 6,95% και 3,85%.

**Το ποσό των 3840 ευρώ είναι κατά προσέγγιση (3837,6 ευρώ το ακριβές) και αντιστοιχεί στη συνολική ετήσια επιβάρυνση για ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο Υγειονομικός όταν εντάσσεται στην 3η ασφαλιστική κατηγορία του ΤΣΑΥ. Το ποσό αυτό σήμερα είναι σταθερό και εντάσσεται στα Έξοδα του Οδοντιατρείου ενώ με το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου δεν θα εντάσσεται στα Έξοδα του Οδοντιατρείου και θα είναι κυμαινόμενο καθώς θα διαμορφώνεται από τα ποσοστά (20+7+4)% επί του φορολογητέου εισοδήματος.

***Στους υπολογισμούς δεν λαμβάνεται υπόψη η προκαταβολή φόρου που για τα εισοδήματα του 2015 ανέρχεται σε 75% και τα εισοδήματα του 2016 σε 100%.

Όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ που πληρώνουμε με την αγορά των υλικών μας, τα τέλη κυκλοφορίας και άλλες πρόσθετες επιβαρύνσεις μη σχετιζόμενες άμεσα με την άσκηση του επαγγέλματός μας.

Οδηγούμαστε λοιπόν σε ένα καθεστώς όπου το κράτος είναι κάτι παραπάνω από “απλός συνέταιρος” στα ιατρεία μας, αλλά απομυζεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων μας αφήνοντας σε κάποιους ένα μικρό και σε κάποιους άλλους ένα ακόμα μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα για να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες. Και όλα αυτά όταν η μόνη εγγυημένη σύνταξη μετά από 40 χρόνια δουλειάς είναι τα 384 Ε της λεγόμενης εθνικής σύνταξης και οι παροχές υγείας είναι αυτές του ΕΟΠΥΥ που όλοι μας γνωρίζουμε. Είναι η πρώτη φορά που το ύψος των εισφορών καθορίζεται από το εισόδημα του καθενός και όχι από το ύψος της τελικής σύνταξης που θα λάβει. Κι αυτό ακριβώς είναι το άδικο του Νόμου. Παρότι με τον τρόπο αυτό υπολογισμού μειώνεται η επιβάρυνση αυτών με εισόδημα από 12000Ε και κάτω (σε επίπεδα που όμως δεν λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης που αυτή η εισοδηματική ομάδα ήδη έχει) , στην πραγματικότητα αυτή μεταφέρεται δυσανάλογα στη μεσαία εισοδηματική κατηγορία (και όχι τόσο στις υψηλότερες λόγω ύπαρξης του πλαφόν) αποτελώντας ουσιαστικό αντικίνητρο στην επαγγελματική εξέλιξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Ταυτόχρονα δεν αναφέρεται καθόλου στην καταβολή των οφειλομένων από την πλευρά του κράτους, την είσπραξη των χρεών των μεγαλοοφειλετών, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, ούτε φυσικά αφήνει ελπίδες ανάπτυξης που θα συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εργαζομένων.

Θεωρούμε το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο άδικο,αντιπαραγωγικό,αντιαναπτυξιακό και αναποτελεσματικό αφού δεν θα οδηγήσει στην είσπραξη των προβλεπόμενων εισφορών και μοιραία σύντομα θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις και καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τους φορείς. Διατρανώνουμε επίσης την αντίθεση μας στη φημολογούμενη συγχώνευση του ΕΤΑΑ με τον ΟΑΕΕ που ένα και μόνο στόχο έχει, τη μεταφορά των εναπομείναντων αποθεματικών του ΕΤΑΑ στο ελλειμματικό ΟΑΕΕ.

Aπαιτούμε:

1.Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
2.Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
3. Επίδομα ανεργίας στους άνεργους επιστήμονες υγείας, ιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους, που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
4. Την αναγνώριση του χρέους της Πολιτείας (1.119.000.000) από τη μη καταβολή της τριμερούς χρηματοδότησης, ακόμη και με δικαστική διεκδίκηση με τη συνεργασία όλων των υγειονομικών.
5. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ του ασφαλιστικού συστήματος και όχι των ιδιωτικών χροκοπημένων τραπεζών.
6. Να μην αποσυρθεί το κράτος από τη Δημόσια Ασφάλιση για όλους.
7. Να παρέχονται αξιοπρεπείς παροχές υγείας σε όλους τους πολίτες, μέσω του Δημόσιου Συστήματος υγείας.
8. Δεν αποδεχόμαστε τις Α.Ε. διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ταμείου μας, ούτε την Α.Ε. που θα διαχειριστεί «επενδυτικά» τα ομόλογά μας, που είναι η προίκα των γενεών ασφαλισμένων μας».

Παράλληλα, στο zougla.gr μίλησαν αποκλειστικά οι πρόεδροι των ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρης Μπίλιας, Ι.Σ.Θ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , Δ.Σ.Θ. Νίκος Βαλεργάκης Δ.Σ.Θ. για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους.

Πάρης Μπίλιας – Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ: «Οι μηχανικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μας. Όπως έχουμε αποφασίσει, δε συμμετέχουμε σε κανένα τεχνικό συμβούλιο όπου υπάρχουν εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Επίσης, οι εκπρόσωποί μας απέχουν από το οποιοδήποτε συμβούλιο που εμπεριέχει τεχνικό αντικείμενο. Περιμένουμε από τον αρμόδιο υπουργό να μας δώσει ποσοτικοποιημένα στοιχεία ώστε να προσέλθουμε στο διάλογο με την κυβέρνηση. Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο που να έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα. Ξεκαθαρίζουμε πως χωρίς αριθμούς, χωρίς στόχους δεν μπορούμε να συζητάμε επί θεωρητικών υποθέσεων».

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος – Πρόεδρος Ι.Σ.Θ.: «Από Δευτέρα προχωρούν σε επίσχεση εργασίας οι εργαστηριακοί γιατροί, με σειρά αιτημάτων για θέματα που αφορούν κυρίως στον ΕΟΠΥΥ. Θα συμμετάσχουν κι αυτοί σε όλες τις κοινές εκδηλώσεις των επιστημονικών φορέων. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος, αν θα υπάρξει διάλογος και τι μορφή θα έχει ο διάλογος με την κυβέρνηση θα επανέρθουμε με την αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποχή από τις γραφειοκρατικές μας δραστηριότητες. Ενδεχομένως να έχουμε και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Δεν αποκλείεται – τώρα που μάθαμε πως είναι – να ξαναβγούμε στους δρόμους, πραγματοποιώντας νέες πορείες διαμαρτυρίας».

Νίκος Βαλεργάκης – Πρόεδρος Δ.Σ.Θ. «Αποφασίσαμε την παράταση της απόχης μας, μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2016. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν υπάρχει «καν» νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Δυστυχώς ακόμα όλα είναι στον αέρα. Η κυβέρνηση δε μας παρουσίασαν τίποτα, ώστε να μπορέσουμε από τη μεριά μας, να καταθέσουμε τις αντιπροτάσεις μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης