«Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός Τριετούς Προγράμματος για την αναβάθμισή της. Το πλαίσιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη δομή και τη λειτουργία των περιφερειών, των δήμων, τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις» αναφέρουν πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Επισημαίνουν, δε, ότι «κομβικό σημείο για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι το πλαίσιο του “Καλλικράτη”, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει στη Βουλή. Το μείζον ζήτημα σχετικά με αυτόν δεν είναι η χωροθέτηση των δήμων αλλά το θεσμικό του πλαίσιο, το οποίο δεν είναι λειτουργικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά στην εναλλακτική πρόταση, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «θα πρέπει να συνίσταται στην ανατροπή του συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης της χώρας και τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και εξουσιών και, συνεπώς, σε μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό θα τίθενται ζητήματα ενδοδημοτικά και ενδοπεριφερειακά, με σκοπό την ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων και την ουσιαστική τους παρουσία στα καθημερινά δρώμενα».

«Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι α) η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της ανατροπής του συγκεντρωτικού μοντέλου που ισχύει σήμερα, στο οποίο όλες οι εξουσίες βρίσκονται στα χέρια περιφερειαρχών και δημάρχων, και β) η αύξηση της λαϊκής συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών θεσμών στις δομές της κοινωνικής οικονομίας» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης