Ακόμη ένα σκάνδαλο από το παρελθόν το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πετάξουν… στον αέρα εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, φέρνει κατηγορούμενους για κακούργημα πρώην στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον πρώην γενικό γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Σπύρο Τραυλό.

Μαζί τους, κατηγορείται για ηθική αυτουργία, ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015 για «μίζα» περίπου δύο εκατ. ευρώ στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ, αλλά αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι» τον Απρίλιο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα «αμαρτωλή» σύμβαση αφορά την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό στρατό. Μία σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 29 Αυγούστου του 2003, επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου, έναντι συνολικού τιμήματος 657,5 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν 14 χρόνια μετά, η Δικαιοσύνη, δια χειρός της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράϊκου, άσκησε ποινική δίωξη για την επίμαχη σύμβαση κατά του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Για ηθική αυτουργία στην απιστία ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ηλία Αρκουμανέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, οι οποίες ωστόσο, ακόμη κι αν υφίστανται, έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η προκαταρκτική εξέταση, πάντως, που διενεργήθηκε με παραγγελία της κ. Ράϊκου, συνάντησε πληθώρα ζημιογόνων όρων για το ελληνικό δημόσιο στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Άλλωστε για τον λόγο αυτό, είχε διαβιβαστεί από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο και τον πρώην Γεν. Διευθ. Εξοπλισμών Γ. Ζορμπά ο σχετικός φάκελος στη Δικαιοσύνη.

Με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού, η επίμαχη σύμβαση μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας η οποία διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, «δώρο» εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία SONAK, συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου στην οποία είχε ανατεθεί ένα από τα προγράμματα που ήταν μέρος των αντισταθμιστικών. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον όμως, από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ.ευρώ.

Τέλος ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία, εν προκειμένω η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης