Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης για το όζον σημειώθηκε σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 13:00 σημειώθηκε μέγιστη ωριαία τιμή Ο3 213 μg/m3 στον Σταθμό Μέτρησης των Θρακομακεδόνων, έναντι 180 μg/m3 που είναι το όριο ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή μέγιστη τιμή στον ίδιο σταθμό ήταν 248 μg/m3 στις 16.00.

Σήμερα αναμένεται σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή. 

Συστάσεις για τη μείωση της συσσώρευσης ρύπων στην Αθήνα λόγω μετεωρολογικών συνθηκών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες σήμερα, αύριο και πιθανώς μεθαύριο, το ΥΠΑΠΕΝ συστήνει στους πολίτες:

– Μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων και χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
– Αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
– Ο ανεφοδιασμό καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου.
– Κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία κλπ.), καθώς και της χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Συστάσεις και από το Υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας δίνει τις ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: 

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης