Προσωρινό μπλόκο στις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ βάζει ουσιαστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος αποδεχόμενος σχετικό αίτημα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για τα τμήματα αρχιτεκτόνων. Η απόφαση είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι το Φεβρουάριο, όμως αυτό πρακτικά σημαίνει χάσιμο εξαμήνου.

Επίσης είναι προφανές ότι επειδή ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν κάνει όλα τα μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ότι το μέτρο (σε περίπτωση προσφυγής) είναι πολύ πιθανόν να επεκταθεί και σε αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η προσωρινή διαταγή δόθηκε από τον κ. Ρίζο προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων λόγω του μεγάλου αριθμού των μετεγγραφών και ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας).

Ο κ. Ρίζος «παγώνει» δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α) «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β) «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών (καθηγητές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας αλλά και οι σχετικοί νόμοι που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, είναι αντίθετες με διατάξεις του Συντάγματος.

Η προσφυγή θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο.

Διαβάστε επίσης:

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των μετεγγραφών, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014, 17:27

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης