Χρυσή τομή στο καυτό θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αναζητείται από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το τουρκικό, αντιπροσωπεία του οποίου είχε συνάντηση σήμερα με τον Έλληνα υπουργό, κ. Σταύρο Κοντονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες, χαρακτηρίστηκε από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης ως εποικοδομητική, καθώς διεφάνη μία διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, η οποία, όπως φαίνεται, κρατά πλέον το «κλειδί» για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Ο κ. Κοντονής επισήμως ξεκαθάρισε στον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, κ. Μπιλάλ Ουτσάρ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσης των 8 στρατιωτικών στη γειτονική χώρα με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου και άρα οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να μελετήσουν τις κινήσεις τους σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον ελληνικό ποινικό κώδικα. Η θέση της Ελλάδας για τη διερεύνηση της δυνατότητας να διεξαχθεί η δίκη των 8 στη χώρα είναι γνωστή, ενδεχόμενο το οποίο τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εναπόκειται πλέον στις τουρκικές αρχές αν θα συμφωνήσουν με ένα τέτοιο σενάριο, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των 8 ή αν θα υποβάλουν και νέο αίτημα, ζητώντας και πάλι την έκδοσή τους. Ακόμη και στην περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες δεν επιτρέπεται η έκδοση όταν υπάρχει ο κίνδυνος μη δίκαιης δίκης στη χώρα τους. Ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι δέχθηκε πρόσκληση από τον Τούρκο υφ. Δικαιοσύνης να επισκεφθεί την Άγκυρα και την αποδέχθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Σταύρου Κοντονή:

«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία.

Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, την έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Για το ενδεχόμενο έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Κοντονής τόνισε:

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον αφορά το θέμα της έκδοσης, αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία – αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή – οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».

Όσον αφορά την πρόσκληση του Τούρκου υφυπουργού προς τον Έλληνα υπουργό, για επίσκεψη στην Άγκυρα, ο κ. Κοντονής ανέφερε:

«Δέχθηκα επίσημη πρόσκληση και την αποδέχθηκα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης