Εξαρθρώθηκαν πλήρως δύο ανεξάρτητες πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής

Επιπλέον εξαρθρώθηκε ομάδα, η οποία δραστηριοποιούταν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τοκογλυφία, αλλά και στην τέλεση εκβιάσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α’ Εγκληματική Οργάνωση: Συνελήφθησαν οχτώ από τα δέκα μέλη της, τα οποία διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» της στέλεχος

Β’ Εγκληματική Οργάνωση:
Συνελήφθησαν οχτώ μέλη της, τα οποία διέπρατταν κλοπές, κυρίως από ανενεργά εργοστάσια και εγκαταστάσεις αυτών, σε περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας και Αττικής, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» της στέλεχος

Συνελήφθη επίσης ημεδαπός, ο οποίος με άμεσο συνεργάτη το «αρχηγικό» στέλεχος της Β’ Εγκληματικής Οργάνωσης, είχαν επιδοθεί σε ευρεία τοκογλυφική και εκβιαστική δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον 52 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και 11 άτομα για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Μέλη της Α’ Εγκληματικής Οργάνωσης, η οποία αποτελούταν από δύο υποομάδες, διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης σε περισσότερα από 40 άτομα.

Τα μέλη της Β’ Εγκληματικής Οργάνωσης, ενέχονται σε τουλάχιστον 15 κλοπές και δύο απόπειρες κλοπών, με την αξία της λείας που αποκόμισαν, να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ

Όπως προέκυψε, τα θύματα από την τοκογλυφική – εκβιαστική δράση της ομάδας που εξαρθρώθηκε, είναι τουλάχιστον δεκαπέντε 15, ενώ ένας εκ των συλληφθέντων της συμμορίας, κατηγορείται επίσης ως ηθικός αυτουργός σε υπόθεση εμπρησμού επιχείρησης.

Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ταυτόχρονων – συντονισμένων αστυνομικών ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους, ενώ οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Εύβοιας (κυρίως), Βοιωτίας και Αττικής.

Κατασχέθηκαν συνολικά περισσότερα από 100.000 ευρώ, ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, ζυγαριές ακριβείας, πληθώρα προϊόντων κλοπών, πιστόλια, κυνηγετικά όπλα, μαχαίρια κ.α.

Στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εξαρθρώθηκαν πλήρως δύο ανεξάρτητες πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, διακριβώθηκε η δράση ομάδας, η οποία δραστηριοποιούταν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τοκογλυφία και στην τέλεση εκβιάσεων και συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι.

Η αποδόμηση των ανωτέρω εγκληματικών ομάδων και η σύλληψη των μελών τους, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές (22-02-2018) σε περιοχές κυρίως της Εύβοιας, αλλά και της Βοιωτίας και Αττικής.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, με τη συνδρομή των Αστυνομικών Τμημάτων Ιστιαίας, Ερέτριας και Αλιβερίου Ευβοίας, του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών και Αστυνομικού Τμήματος Τανάγρας Βοιωτίας, καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας Αττικής. Επίσης για τις ανάγκες της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν δύο σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα:

Όσον αφορά στην Α’ Εγκληματική Οργάνωση: Συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, καθώς και επτά ακόμη μέλη της, εκ των οποίων τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 42, 39, 34 και 23 ετών, καθώς και τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο άνδρες ηλικίας 24 και 35 ετών και μία 29χρονη.

Επιπλέον αναζητούνται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 63 και 24 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κατά περίπτωση, για καλλιέργεια, προμήθεια και μεταφορά ναρκωτικών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αλλοδαπών.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017. Ως προς την οργανωτική της δομή διέθετε ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της, με διακριτούς ρόλους, καθώς και εσωτερική διάρθρωση σε δύο υποομάδες, υπαγόμενες στο «αρχηγικό» της στέλεχος.

Η πρώτη υποομάδα , στην οποία ανήκαν τρία μέλη της οργάνωσης (24χρονος υπήκοος Αλβανίας, 35χρονος υπήκοος Αλβανίας και 34χρονος ημεδαπός), διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης στην Χαλκίδα και στην ευρύτερη περιοχή αυτής (Ερέτρια και Αρτάκη). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παραλήπτες των ναρκωτικών ήταν περισσότερα από 40 άτομα.

Εκτιμάται ότι η ανωτέρω υποομάδα διακίνησε ποσότητες κοκαΐνης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις 19.000 ευρώ.

Η δεύτερη υποομάδα, στην οποία ανήκαν έξι μέλη της οργάνωσης (42χρονος ημεδαπός, 39χρονος ημεδαπός, 23χρονος ημεδαπός, 29χρονη υπήκοος Αλβανίας, 63χρονος υπήκοος Αλβανίας και 24χρονος υπήκοος Αλβανίας), διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Εκτιμάται ότι η ανωτέρω υποομάδα διακίνησε ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις (15.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι 52 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 48 Έλληνες, δύο Ελληνίδες (η μία συνελήφθη) και δύο αλλοδαποί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη Β’ Εγκληματική Οργάνωση: Συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, 52χρονος, καθώς και επτά ακόμη μέλη της, εκ των οποίων πέντε ημεδαποί, ηλικίας 64, 63, 43, 53 και 43 ετών, καθώς και δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 42 και 36 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2017, προσδιορίζεται στη συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών, κυρίως από ανενεργά εργοστάσια και εγκαταστάσεις αυτών, σε περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας και Αττικής.

Ως προς τη μεθοδολογίας δράσης τους, όπως διακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγικού της στελέχους, εντόπιζαν αρχικά τους υποψήφιους «στόχους» και ακολούθως προέβαιναν στην κατόπτευση και φωτογράφηση τους.

Στη συνέχεια οι δράστες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, αφαιρούσαν από τα εργοστάσια μηχανήματα διαφόρων τύπων, εργαλεία, χάλκινα καλώδια, οχήματα, μεταλλικά και άλλα αντικείμενα, τα οποία φόρτωναν σε γερανοφόρο ή άλλο όχημα, ιδιοκτησίας του «αρχηγικού» στελέχους και τα μετέφεραν σε χώρους, προκειμένου να τα διαθέσουν άμεσα για πώληση σε κύκλωμα συνεργαζομένων κλεπταποδόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες επέλεγαν ανενεργά εργοστάσια, με σκοπό οι κλοπές να μην γίνονται σύντομα αντιληπτές από τους ιδιοκτήτες τους και να έχουν το χρονικό περιθώριο να διαθέσουν τα προϊόντα κλοπών σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων ( scrap ), αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται συνολικά στην διάπραξη 15 κλοπών και δύο αποπειρών κλοπών, με την αξία της λείας που αποκόμισαν να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, κατηγορούνται 11 ακόμη άτομα για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ως προς την εξάρθρωση της τρίτης ομάδας συνελήφθησαν 53χρονος, καθώς και το «αρχηγικό» στέλεχος της Β’ Εγκληματικής Οργάνωσης (52χρονος), οι οποίοι, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017, είχαν αναπτύξει ευρεία δράση στο πεδίο της τοκογλυφικής και εκβιαστικής δραστηριότητας.

Τα θύματά τους ανέρχονται σε 15 τουλάχιστον, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και άλλους πολίτες, από τους οποίους προσπόριζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσχέρειες και την άμεση ανάγκη τους για ρευστότητα.

Ως προς τη μεθοδολογία χρησιμοποιούσαν ιδίως την πρακτική του «σπασίματος» και της προεξόφλησης επιταγών, παρακρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό από 5% έως 10%, όταν το τρέχον εξωτραπεζικό νόμιμο δικαιοπροκτικό επιτόκιο δανεισμού, ανέρχεται στο 5,25% ανά έτος.

Επιπλέον εκβίαζαν τα θύματα τους, στις περιπτώσεις που καθυστερούσαν την καταβολή των «συμφωνηθέντων», ασκώντας πίεση και απειλές για «σφράγιση» των επιταγών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για σύσταση συμμορίας, τοκογλυφία, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Επιπλέον ο 53χρονος κατηγορείται και ως ηθικός αυτουργός σε υπόθεση εμπρησμού επιχείρησης, τον Νοέμβριο του 2016.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους των συλληφθέντων, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

– το χρηματικό ποσό των (104.595) ευρώ,
– 32,4 γραμμάρια κοκαΐνης,
– 110,4 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
– 11 ναρκωτικά δισκία και δενδρύλλιο κάνναβης,
πληθώρα ζυγαριών ακριβείας και κινητών τηλεφώνων,
– 2 πιστόλια,
– 2 κυνηγετικά όπλα,
– μαχαίρια – στιλέτα,
– πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ και σιδερογροθιά,
– συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (tazer) ,
– πληθώρα προϊόντων κλοπών (μηχανήματα, εξαρτήματα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λ.π.),
– τραπεζικά βιβλιάρια και επιταγές,
– διάφορες έγγραφες σημειώσεις, καθώς και
– 2 Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης