Άνθρωποι στοιβαγμένοι σε σκηνές, αναγκασμένοι να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες σε ένα βρόμικο περιβάλλον, με ελάχιστα τρόφιμα, καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων, ψυχές καταρρακωμένες, νικημένες από τον φόβο της επόμενης ημέρας.
Σχεδόν 9.000 άνθρωποι ζουν σ’ έναν χώρο που κανονικά προβλεπόταν για 3.000, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζΌλα τα παραπάνω περιγράφονται σε ένα βίντεο-γροθιά από το Al Jazeera για τις συνθήκες που επικρατούν στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο.

Το οπτικοακουστικό υλικό τιτλοφορείται: «Παιδιά βιάζονται. Περιορισμένοι χώροι. Ανύπαρκτες τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτών άσυλο στη Μόρια;».
«Παιδιά γύρω σου κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου» αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο ομιλεί η Λουίζ Ρολάν-Γκοσλέν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Η ίδια τονίζει: «Είχαμε νεαρούς ασθενείς, ηλικίας ακόμη και πέντε ετών, που τους βίασαν στη Μόρια. Αυτός ο φόβος συντρίβει τους ανθρώπους».
Αφρικανός μετανάστης που μίλησε στο δίκτυο περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το ταξίδι προς τη Λέσβο και όλα όσα έζησε έπειτα: «Εμένα με βίασαν στην Τουρκία. Όλα αυτά που είδα και έζησα είναι σαν να πήγα από τη μία κόλαση στην άλλη».
Μετανάστης που ζει στο hot spot της Μόριας αναφέρει ότι την τουαλέτα τη μοιράζονται 72 άτομα και την ντουζιέρα 84. «Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια τουαλέτα, πρέπει να περιμένεις μισή ώρα για να έρθει η σειρά σου» λέει.
Το συγκλονιστικό βίντεο:

Σχεδόν 9.000 άνθρωποι ζουν σ’ έναν χώρο που κανονικά προβλεπόταν για 3.000, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.

Όσο για τις συνθήκες υγιεινής, είναι σχεδόν ανύπαρκτες: «Πασχίζεις για να πλύνεις τα ρούχα σου, να πλύνεις τα χέρια σου, να κρατήσεις υγιή τα παιδιά σου. Παιδιά αρρωσταίνουν λόγω των συνθηκών διαβίωσης» αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου.
Εκπρόσωπός τους που μίλησε στο Al Jazeera σημειώνει πως οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο: «Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί στη Μόρια, έχουμε δει κρούσματα σεξουαλικής βίας κατά ανδρών, γυναικών και παιδιών. Αρρωσταίνω να πάω στη Μόρια και να βάλω με τον νου μου ότι οι γονείς εκεί πρέπει να εκθέτουν κάθε μέρα τα παιδιά τους σε έναν τέτοιο κίνδυνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης