Το ημερολόγιο στην ιστοσελίδα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών του Δήμου Ξάνθης μετράει πλέον αντίστροφα για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 26 Φεβρουαρίου 2017 στο κέντρο της πόλης.

Όλες οι προετοιμασίες των διοργανωτών βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για τη μεγάλη και ξέφρενη καρναβαλική γιορτή, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 30 σύλλογοι με ισάριθμα πληρώματα αποτελούμενα από περισσότερους από 10.000 καρναβαλιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τις 15 ημέρες που πραγματοποιούνται οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, ολόκληρη η Ξάνθη ζει στους ρυθμούς του τοπικού καρναβαλιού. Καθημερινά, σε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης, πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις, πάρτι και αποκριάτικες γιορτές για μικρούς και μεγάλους, ενώ και τα νυχτερινά καταστήματα έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμά τους, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές διασκέδασης. Ο καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών συνέβαλαν, ώστε τα πανέμορφα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης ν’ αποτελέσουν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για το τριήμερο του καρναβαλιού κρίνονται ικανοποιητικές από τους ξενοδόχους, αν και όπως υπογραμμίζεται οι περισσότεροι που θα επισκεφτούν φέτος το φημισμένο καρναβάλι της Ξάνθης είναι κυρίως Έλληνες επισκέπτες, υπάρχει όμως και μικρότερο ενδιαφέρον από Βούλγαρους και Τούρκους τουρίστες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με απόφαση του δημάρχου Ξάνθης όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου όλοι να συμμετάσχουν στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχετική ανακοίνωση του, ο Δήμος Ξάνθης υπογραμμίζει ότι «οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές είναι ένας θεσμός, με ιστορική διαδρομή 52 χρόνων, βαθειά θεμελιωμένος στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και σ’ αυτές συμμετέχουν μαζικά όλοι οι πολίτες. Η συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη τόσο για τις γιορτές όσο και για τους ίδιους τους μαθητές ως εμπειρική διδαχή στα κοινωνικά-πολιτιστικά δρώμενα του τόπου».

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 11.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί το μασκέ πάρτι για όλους τους νέους με τη συμμετοχή γνωστών dj’s και μουσικών σχημάτων, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρα θα πραγματοποιηθεί η παιδική καρναβαλική παρέλαση που είχε αναβληθεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου 2017 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης ο τραγουδιστής Κωνσταντίνος Κουφός θα ταξιδέψει μουσικά μικρούς και μεγάλους σε μια μεγάλη εορταστική συναυλία. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη βραδινή καρναβαλική παρέλαση που θα καταλήξει σε ένα μεγάλο πάρτη με μουσική επένδυση από τον Θέμη Γεωργαντά και τον Joe Vida.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές κορυφώνονται με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Οι κεντρικοί δρόμοι της Ξάνθης αλλά και κάθε γωνιά της πόλης πλημμυρίζουν από αστείρευτο κέφι, χορό, τραγούδι, άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές. Η Ξάνθη για ένα ολόκληρο 24ωρο ζει σε ξέφρενους ρυθμούς μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού.

Το απόγευμα της Κυριακής και μετά το τέλος της καρναβαλικής παρέλασης ντόπιοι και επισκέπτες παρακολουθούν την αναβίωσης του ξανθιώτικου εθίμου με το κάψιμο του Τζάρου στην κοίτη του ποταμού Κόσυνθου.

Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, θα παρακολουθήσουν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης