Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απαλλάσσει για δεύτερη φορά τόσο τον κ. Γεωργίου όσο και τα άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ Κωνσταντίνο Μολφέτα και Αθανασία Ξαφά που επίσης κατηγορούνταν για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος της Ελλάδος προκειμένου να μπει η χώρα μας στο καθεστώς των μνημονίων.

Με το υπ΄αρ. 969/2017 βούλευμά του, το δικαστικό συμβούλιο αποφαίνεται πως δεν πρέπει να παραπεμφθούν οι τρεις κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε η εφέτης, Χριστίνα Ρωμέση η οποία μειοψήφησε τασσόμενη υπέρ της παραπομπής του στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου όμως υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Ιωάννη Κούτρα ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Απαλλακτική ήταν και η αρχική κρίση του Συμβουλίου Εφετών αλλά μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από τον Άρειο Πάγο, επέστρεψε και πάλι στο δικαστικό συμβούλιο για να κριθεί εκ νέου.

Η δικογραφία σε βάρος του κ. Γεωργίου είχε αποκτήσει έντονη πολιτική διάσταση αφού, σύμφωνα με την κατηγορία, το έλλειμμα της χώρας είχε τεχνηέντως διογκωθεί, με ψευδή στοιχεία ούτως ώστε η χώρα μας να μπει στο καθεστώς των μνημονίων. Έντονο όμως υπήρξε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριος Ντράγκι, ο Κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και άλλα στελέχη της Κομισιόν που εξέφρασαν πολλές φορές τη δυσφορία τους για τη δικαστική εμπλοκή του κ. Γεωργίου. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα από τα πρακτικά του τελευταίου Eurogroup, το θέμα αυτό ετέθη εκ νέου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, από τον κ. Ντράγκι και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Τόμσεν οι οποίοι ζήτησαν να σταματήσει η δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο όλα τα δικαστικά έξοδα στα οποία έχει υποβληθεί ο Γεωργίου αυτά τα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ πάντως αναμένεται να καθίσει εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άλλο σκέλος της υπόθεσης αυτής μετά την έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά της απόφασης του Δ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία είχε αθωωθεί από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος γιατί διατήρησε για ορισμένους μήνες από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και εκείνη του υπαλλήλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα, αντιμετώπιζε κατηγορία γιατί δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση βάσει του νόμου, με αποτέλεσμα να λάβει όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της ανεξάρτητης αρχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης