Διεκόπη τελικά όπως αναμενόταν από την αρχή η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Αρκετοί λόγοι από τους οποίους οφείλονταν ευθέως στην προχειρότητα με την οποία «προετοιμάστηκε» η δίκη, οδήγησαν στη διακοπή της για τις 15 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προέκυψε εκτός από το θέμα της έλλειψης μετάφρασης εγγράφων της δικογραφίας που εκτιμάται ότι θα ναρκοθετήσει τη διαδικασία μια σειρά από ζητήματα παραμένουν άλυτα ακόμη και σήμερα, έτσι δεν είχαν κληθεί νομίμως όπως ο Φάνης Λυγινός για τον οποίο η κλήτευση θυροκολλήθηκε και δεν επιδόθηκε.
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής διερμηνείς της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας.

Ένας μάλιστα από αυτούς τους διερμηνείς που άκουσε το όνομά του σήμερα δήλωσε ότι έχει ζητήσει να διαγραφεί από τους σχετικούς καταλόγους του Πρωτοδικείου.

Μεγάλο πρόβλημα εξάλλου εξακολουθεί να είναι και η αίθουσα, με δικηγόρους και κατηγορουμένους να στέκονται όρθιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα πάντως στους μάρτυρες που έχουν κληθεί για να καταθέσουν είναι κορυφαία στελέχη του ΟΤΕ, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες (σ.σ.: Δημήτρης Κοντομηνάς και Λαυρέντης Λαυρεντιάδης) και ο γνωστός από την υπόθεση με τις μίζες για τα εξοπλιστικά Αντώνης Κάντας.

Με τ΄εμποδίων άρχισε η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με παρόντες σχεδόν τους 30 από τους συνολικά 64 κατηγορουμένους στην μεγάλη υπόθεση της Siemens ξεκίνησε με τ’ εμποδίων η δίκη.

Και οι 13 Γερμανοί υπήκοοι που είναι σήμερα κατηγορούμενοι για την υπόθεση απουσίαζαν αλλά εκπροσωπήθηκαν από Έλληνες και Γερμανούς δικηγόρους.

Δύο εκ των Ελλήνων κατηγορουμένων ωστόσο επικαλούμενοι οικονομικοί αδυναμία δεν όρισαν συνήγορο υπεράσπισης, λόγος για τον οποίο αναμένεται να διακοπεί και να αναβληθεί η δίκη προκειμένου να διοριστούν αυτεπαγγέλτως.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που εμφανίστηκαν και ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης και Νικόλαος Μανασής.

Στο εδώλιο κάθεται και το τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ο οποίος είναι κρατούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Δια της απουσίας του έλαμψε, όπως αναμενόταν, ο καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλας, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens, o οποίος δεν εκπροσωπείται από δικηγόρους, όπως αντίθετα κάνει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Γερμανικού Κολοσσού, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι Γερμανοί κατηγορούμενοι απουσιάζει.

Τρεις από τους κατηγορουμένους εκ των οποίων οι δύο Γερμανοί ωστόσο έχουν πεθάνει και αναμένεται να παύσει σε βάρος τους ποινική δίωξη. Ωστόσο η μη χρήση των μικροφώνων από τον πρόεδρο του δικαστηρίου και ο μεγάλος αριθμός διαδίκων καθιστά ακατάλληλη την αίθουσα και αδύναμη την ομαλή διεξαγωγή της.

Διαβάστε επίσης:

Στον “αέρα” η πολύκροτη δίκη για 90.000 ευρώ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Πηγή φωτό: Eurokinissi/ Αλέξανδρος Ζωντανός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης