Στο παρά πέντε διέσωσαν το κύρος της Δικαιοσύνης οι αρεοπαγίτες που αναχαίτησαν την προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο «ENERGA – HELLAS POWER».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με μία αιφνιδιαστική απόφαση, είπε «όχι» στην αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη οι 19 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της «ENERGA – HELLAS POWER», επικυρώνοντας την παραπομπή τους σε δίκη για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης.

Έτσι, δεν «ευδοκίμησε» η αναίρεση που είχε ζητήσει η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από αίτηση του κατηγορούμενου Άρη Φλώρου. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την εισαγγελική θέση πως το βούλευμα πάσχει από «έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων».

Τώρα πλέον τίθεται εκ νέου σε ισχύ το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην επίμαχη υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο επίμαχες εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγάλο κόλπο των 270 εκατομμυρίων ευρώ

Το zougla.gr είχε ασχοληθεί εκτενώς με την υπόθεση, αποκαλύπτοντας τον περασμένο Μάιο ένα email το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία και αναφέρει ότι πίσω από τη Worldwide Energy Limited που αγόρασε τις εταιρείες Energa και Hellas Power κρύβεται ο Αριστείδης Φλώρος.

Ειδικότερα, το μήνυμα αποστέλλεται τον Νοέμβριο του 2011 στον Noe Benziane (έναν εκ των εκπροσώπων του fund) και στην ουσία αποτελεί πρόσκληση για συνάντηση μεταξύ του κ. Benziane και του κ. Φλώρου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Σαγκάη.

Το σημαντικότερο σημείο του μηνύματος είναι αυτό στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Φλώρος «είναι ο τελικός δικαιούχος πίσω από τις εταιρείες Worldwide Energy Limited και Global Powersystems Incorporation» και ότι οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες πρόκειται να εξαγοράσουν την Energa και την Hellas Power.

«Οι WEL και GPI θα αποκτήσουν τις μετοχές των δύο ελληνικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, της Energa και της Hellas Power (ιδρυτής και των δύο είναι ο κ. Φλώρος). Κάθε εταιρεία θα συνεισφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ στην Εταιρεία στις νήσους Μάρσαλ (που πρόκειται να ιδρυθεί). Συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στην Εταιρεία στις νήσους Μάρσαλ για επενδύσεις και πάγια κατάθεση. Οι επενδύσεις είναι σήμερα σε στάδιο συζητήσεων με την HSBC, με τον υπεύθυνο σχέσεών της» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Δείτε το email

Η μετάφραση

Αν τα όσα αναφέρονται στο email ισχύουν, η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης αλλάζει άρδην, καθώς αποδεικνύεται ότι πίσω από το ρωσοαραβικό fund-φάντασμα βρισκόταν ο κ. Φλώρος, ενώ παράλληλα διαψεύδονται οι εκπρόσωποί της WEL Noe Benziane και Alan Cable, οι οποίοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που είχαν παραχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν ξεκαθαρίσει ότι η οικογένεια Φλώρου δεν έχει καμία σχέση με το fund.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της WEL, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο,  έκαναν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν στόχο να επιστρέψει το μονοπώλιο της ΔΕΗ και να ενισχυθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ωστόσο, για τον ρόλο του Alan Cable γίνεται εκτενής αναφορά στο συμπληρωματικό εισαγγελικό πόρισμα της κ. Πόπης Παπανδρέου, το οποίο παρεδόθη στις 15 Οκτωβρίου του 2012 στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε αυτό, ο Βρετανός συνδέεται με έκνομες δραστηριότητες του Αχιλλέα Φλώρου, o oποίος από την πλευρά του φέρεται να διώκεται από τις βελγικές αρχές για αδικήματα όπως οι πλαστογραφίες και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα της κ. Παπανδρέου: «… Την 23-11-2011 και 19-12-2011 αντίστοιχα, οι παραπάνω χρεωμένες εταιρείες (HELLAS POWER A.E. και ENERGA A.E.) εμφανίστηκαν να μεταβιβάζονται ή επιδίωξαν να φανούν να μεταβιβάζονται σε κάποιο ρωσοαραβικό fund με την επωνυμία WORLDWIDE ENERGY LIMITED αγνώστων λοιπών στοιχείων και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, το οποίο φέρεται να εκπροσωπείται από πρόσωπο ονόματι Alan Cable, Άγγλο υπήκοο, που, κατά πληροφορίες, συνδέεται με την εγκληματική δραστηριότητα του Αχιλλέα Φλώρου (πλαστογραφίες, ξέπλυμα κ.λπ.), για την οποία ο τελευταίος φέρεται να διώκεται από τις Βελγικές Αρχές…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης