Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρώην εκδότης του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης αλλά και δέκα στελέχη της Alpha Bank για το δάνειο ύψους, περίπου 44,7 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε λάβει από την τράπεζα προκειμένου να αγοράσει μετοχές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Αικατερίνης Αντωνίου, παραπέμπει σε δίκη τον άλλοτε πανίσχυρο άνδρα του ΔΟΛ για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία καθώς φέρεται να πήρε το επίμαχο δάνειο χωρίς να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις.
Δίπλα του στο εδώλιο θα καθίσουν και δέκα στελέχη της τράπεζας που κατηγορούνται για την αξιόποινη πράξη της απιστίας στην υπηρεσία καθώς φέρονται ότι ενέκριναν το δάνειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Αικατερίνης Αντωνίου, παραπέμπει σε δίκη τον άλλοτε πανίσχυρο άνδρα του ΔΟΛ για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία καθώς φέρεται να πήρε το επίμαχο δάνειο χωρίς να δοθούν επαρκείς εγγυήσειςΥπενθυμίζεται ότι ο συνολικός δανεισμός του ΔΟΛ από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων έφτασε σχεδόν το ποσό των 190 εκατ. ευρώ. Εκτός από την Αlpha Bank που αποτέλεσε το μεγαλύτερο πιστωτή το ΔΟΛ, δάνεια είχαν χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα (73 εκατ. Ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς (21 εκατ. ευρώ) και η Eurobank (5 εκατ. ευρώ).

Αίσθηση ωστόσο είχε προκαλέσει η «ομολογία του Παναγιώτη Ψυχάρη, πριν από ένα χρόνο, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλή πως πήραν τα δάνεια «με αέρα».

Αρχικά, στους οικονομικούς εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις εκτός από τον κ. Ψυχάρη 50 υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη χωρίς ωστόσο να προκύψουν τελικά στοιχεία εμπλοκής για όλους παρά μόνο για 10 απ’ αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων εστιάστηκε στους όρους και τις εγγυήσεις που είχαν δοθεί για τη χορήγηση των δανείων, αν δηλαδή πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να τα λάβουν, την εξυπηρέτησή τους αλλά και τους όρους αποπληρωμής που τέθηκαν.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το ΔΟΛ όταν είχε ασκηθεί η ποινική δίωξη γινόταν λόγος για σκοπιμότητες και αναφερόταν ότι τα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Η πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για τα δήθεν “θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ” ασκήθηκε χθες. Δεν αφορά όμως τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, ή των θυγατρικών του, σημαντικών σε αριθμό και ακόμη σημαντικότερου ύψους. Κρίθηκε ότι το σύνολο των δανείων αυτών έχουν χορηγηθεί νομίμως, είναι επαρκώς εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά. Αφορά ουσιαστικώς μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση, του μετόχου και όχι της εταιρείας, που τίθεται πλέον υπό αναλυτική δικαστική διερεύνηση. Η χρηματοδότηση αυτή – απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες – χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο. Και είναι αυτή που επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων.

Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες, γιατί μία τράπεζα κρίθηκε ότι ενήργησε διαφορετικά από ότι οι άλλες δύο, γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως, αποτελεί μυστήριο που ασφαλώς θα λύσει η περαιτέρω δικαστική έρευνα, στην οποία – εννοείται – προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών – την συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ – που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης