Ώρα μηδέν στη δίκη των 35 κατηγορουμένων για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την περίοδο 2008-2010, καθώς ενάμιση χρόνο μετά την έναρξή της, η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Συνήγοροι υπεράσπισης ακόμη και ένα εκ των μελών του δικαστηρίου βάλλουν ευθέως κατά της προέδρου Μαρίας Κουτέρη την οποία κατηγορούν όχι μόνο για τον τρόπο που διευθύνει τη διαδικασία αλλά και για τη συμπεριφορά της τόσο στο ακροατήριο όσο και στις διασκέψεις των δικαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων πέφτουν «βροχή» μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών της αίτησης αποχής από τη διαδικασία που υπέβαλε η εφέτης Αναστασία Πρίφτη επικαλούμενη αδυναμία… συνεργασίας με την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η κ. Πρίφτη προχώρησε στην πρωτοφανή αυτή κίνηση θεωρώντας υποτιμητική τη συμπεριφορά της προέδρου του δικαστηρίου κ. Κουτέρη η οποία της επέρριψε ευθύνες για διαρροή των μυστικών της διάσκεψης στους συνηγόρους.

Το πρωί, τη «σκυτάλη» πήραν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων καταθέτοντας αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της κ. Κουτέρη για έλλειψη νηφαλιότητας και υπόνοιες μεροληψίας εκ μέρους της.

«Είναι η πρώτη φορά, στα 44 χρόνια δικηγορίας, που καταθέτω αίτηση εξαίρεσης για δικαστή, δεν έχω έλθει ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση», τόνισε ο συνήγορος του κατηγορουμένου Άγγελου Φιλιππίδη, Αθανάσιος Βαρλάμης επικαλούμενος τις μειωτικές, κατά την κρίση του, εκφράσεις της κ. Κουτέρη τόσο για τους κατηγορούμενους, όσο και για στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας. Την αίτηση του κ. Βαρλάμη δήλωσε ότι συνυπογράφει ο συνήγορος Τάκης Μιχαλόλιας, ενώ άλλοι συνήγοροι έκαναν ευθέως λόγο για πρόβλημα περαιτέρω διεξαγωγής της δίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις αυτές καθιστούν αμφίβολη την περαιτέρω πρόοδο της δίκης. Εάν μάλιστα γίνει δεκτή η αίτηση εξαίρεσης της προέδρου του δικαστηρίου, η δίκη θα οδηγηθεί σε αναβολή για να προσδιοριστεί εκ νέου και να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Θα πρέπει δηλ. να κριθεί από διαφορετική σύνθεση δικαστηρίου.

Να σημειωθεί πάντως πως σε μία τέτοια υπόθεση η οποία ήταν αναμενόμενη να διαρκέσει επί μακρόν, ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε για τον ορισμό αναπληρωματικού μέλους του δικαστηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης