Το φορητό πλανητάριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα φιλοξενηθεί για τρεις ημέρες στις 30 και 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης»,από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της.

Ήδη όπως ανακοίνωσε η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις, πρωινές και απογευματινές, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Φορητού Πλανηταρίου το παραπάνω τριήμερο, στο Αίγιο, είναι πλέον sold out, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπήρξε από το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, για να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος αιτήσεων, προστέθηκαν πέντε επιπλέον παραστάσεις από τις αρχικά ανακοινωθείσες, οι οποίες επίσης καλύφθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Υπολογίζεται πως πάνω από 800 μαθητές θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις.

Εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα γίνουν προσπάθειες ώστε το Φορητό Πλανητάριο να πραγματοποιήσει κι άλλη επίσκεψη στο εγγύς μέλλον στο Αίγιο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλα παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού από την Αιγιάλεια, να έχουν την εμπειρία της νυχτερινής ξενάγησης στον ουρανό με παιδαγωγικό και ευχάριστο τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό μέσο που, μέσω της επιστήμης της αστρονομίας, προσφέρει στους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού την εμπειρία της νυχτερινής ξενάγησης στον ουρανό με άμεσο, παιδαγωγικό και ευχάριστο τρόπο.

Τα θέματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ξενάγησης από ειδικευμένο επιστήμονα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αφορούν στην αναγνώριση των αστερισμών και των λαμπρότερων αστέρων τους, τη σύνδεση των αστερισμών με την ελληνική μυθολογία (Ανδρομέδα, Περσέας, Μεγάλη Άρκτος, Ηρακλής κλπ), τις κινήσεις των αστέρων, του ήλιου και των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και βασικά στοιχεία αστρικής εξέλιξης και κοσμολογίας.

Ο νυχτερινός ουρανός προβάλλεται στο θόλο του φορητού πλανητάριου και οι μαθητές ακολουθούν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στα άστρα και τους αστερισμούς, τους πλανήτες και άλλα σημαντικά ουράνια σώματα με άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντος και μαθητών, καθώς η αφήγηση που συνοδεύει την προβολή είναι ζωντανή.

Υπεύθυνη διδασκαλίας: Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης