Φωτογραφίες-Video: Νίκος Χριστοφάκης

Με κοινό μέτωπο Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιδρούν στη ρύθμιση της κυβέρνησης που προβλέπει την ένταξη όλων των παιδιών από 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ αποφάσισαν να μείνουν σήμερα κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, διοργανώνοντας παράλληλα στις 10.00 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΑΣΥΒ, είχε συνάντηση με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν περίπου στη μία το μεσημέρι έξω από τη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμος Αθηναίων πάντως έχει ανακοινώσει την αντίθεσή του στον συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης και τονίζει πως οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της Αθήνας σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με ανακοίνωση της η ΠΟΕ ΟΤΑ ενημερώνει ότι με απόφασή της έχει προκηρυχθεί για σήμερα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για όλους τους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών της χώρας. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αντίστοιχη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί αύριο την ίδια ώρα από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης καθώς και από εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Με κοινή επιστολή τους ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ ζητούν άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους, η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών που λειτουργούν μέχρι σήμερα υποδειγματικά. Οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους» τονίζει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της.

Απαντώντας το υπουργείο Παιδείας πάντως διευκρινίζει πως δεν συρρικνώνονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών.

Ανοιχτοί οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων

Ως ακόμα μία κίνηση υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση, με παράλληλη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους δήμους, ερμηνεύει ο δήμος Αθηναίων τη διάταξη της κυβέρνησης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών από την ηλικία των τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. «Σε έναν τομέα μάλιστα, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που οι δήμοι διακρίνονται για τις άψογες υπηρεσίες που προσφέρουν σε χιλιάδες οικογένειες» σημειώνει ο δήμος σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση αντί να επιζητήσει τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής παιδαγωγικής αλλαγής, χωρίς καν να τη φέρει σε δημόσιο διάλογο, ψαλιδίζει μια ακόμη αρμοδιότητα των δήμων. Αντί για αποκέντρωση και συνεργασία, η κυβέρνηση επιλέγει την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να τις υλοποιήσει».

Ο δήμος στρέφει τα βέλη του και προς την ΚΕΔΕ, καλώντας τη διοίκησή της να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να ανακαλέσει την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζει, διάταξη. «Αντ’ αυτού όμως η ΚΕΔΕ προτείνει στους δήμους να κλείσουν τους παιδικούς σταθμούς σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό όμως, αντί να πιεστεί η κυβέρνηση να υποχωρήσει, καταδικάζονται σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες γονείς» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο δήμος Αθηναίων ενημερώνει ότι οι 75 βρεφονηπιακοί σταθμοί του σήμερα Τρίτη θα είναι ανοιχτοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης