Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Ηλιοφάνεια και συνθήκες καύσωνα, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες.Εξαίρεση θα αποτελεί η Ανατολική Αχαΐα  και συγκεκριμένα η επαρχία της Αιγιάλειας, η οποία θα έχει έντονη ζέστη μόνο,λόγω του δροσερού βορειοανατολικού ανέμου που θα πνέει στον Κορινθιακό Κόλπο.Εκτεταμένα πεδία υψηλών πιέσεων καλύπτουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να μεταφερθούν πολύ θερμές αέριες μάζες στη χώρα μας. 

Η θερμοκρασία λοιπόν τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τις 11 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα:

-Παρασκευή 04/08/2017: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 40 βαθμούς Κελσίου.
-Σάββατο 05/08/2017: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 40 βαθμούς Κελσίου
-Κυριακή 06/08/2017: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 41 βαθμούς Κελσίου
-Δευτέρα 07/08/2017: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 

Με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για άνοδο της θερμοκρασίας και μίνι καύσωνα το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα,το Σαββατοκύριακο (05-08-2017 και 06-08-2017)

-στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου
-στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου
-στα νησιά του Ιονίου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες έως τα μέσα τουλάχιστον της επόμενης εβδομάδας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά και αυξημένες νεφώσεις μετά το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με πιθανότητα τοπικών βροχών στο Ρόδο περιμένουμε το Σάββατο 5 Αυγούστου. Παράλληλα, το μελτέμι θα διατηρηθεί στο Αιγαίο, ενώ στα δυτικά και βόρεια τμήματα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες.

Η θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο θα κυμανθεί από 24 έως 40 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 25 έως 36 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 23 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (στη Νότια Κρήτη η μέγιστη θα φτάσει τους 35 βαθμούς), 24 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, με εξαίρεση το Βορειοδυτικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις κυρίως το πρωί περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 36 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με παροδικές αραιές νεφώσεις και αρκετή ζέστη περιμένουμε το Σάββατο και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Συμβουλές προστασίας από τον καύσωνα

Συμβουλές προστασίας από τον καύσωνα παρέχει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έπειτα από το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν τα παρακάτω μέτρα προστασίας.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

• Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

• Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Αποφύγετε το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

• Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

• Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

• Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

• Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετήστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό.

• Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.). Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

• Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας, όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά-βρέφη:

• Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

• Φροντίστε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

• Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση κι άλλων υγρών, όπως χαμομήλι, νερό κ.τ.λ.

• Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους:

• Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

• Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

• Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ρίχνοντας μία ματιά στην ευρωπαϊκή ατμοσφαιρική κυκλοφορία μέσω των συνοπτικών χαρτών, θα διαπιστώσουμε αμέσως ότι η ισχυρή ζωνικότητα προκαλεί παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, κυρίως στην Σκανδιναβία, όπου και οι πιέσεις στα κέντρα τους κυμαίνονται και θα κυμαίνονται για το επόμενο χρονικό διάστημα των 2-4 ημερών στα 994-999 μιλιμπάρ.

Στον αντίποδα, η νότια Ευρώπη μαστίζεται από αλλεπάλληλες θερμές αφρικάνικες γλώσσες, που ανεβάζουν τον υδράργυρο τοπικά στα όρια του καύσωνα. Από την ερχόμενη εβδομάδα, και κυρίως από τις 8 Αυγούστου αναμένουμε η κυκλοφορία να μετατραπεί σε μεσημβρινή, με short wave trough να απλώνεται στην δυτική Ευρώπη με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Σταδιακά θα αποκτήσει ανατολική τροχιά, ο πολικός αεροχείμμαρος που πηδαλιουχεί αυτή την τραφ θα σχηματίσει polar vortex στην κεντρική Ευρώπη και κατά συνέπεια η πτώση της θερμοκρασίας θα μεταφερθεί και στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αν και λιγότερο αισθητή στα μέρη μας.

Μέγιστες θερμοκρασίες ανά Γεωγραφικό Διαμέρισμα το Σάββατο 05-08-17 (forecastweather.gr)

Νομός Φθιώτιδας: 37 βαθμοί

Ανατολική Στερεά Ελλάδα: 37 βαθμοί

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: 39! βαθμοί

Νομός Φωκίδας: 33 βαθμοί

Νομός Καρδίτσας: 39! βαθμοί

Νομός Λάρισας: 39! βαθμοί

Νομός Τρικάλων: 37 βαθμοί

Νομός Ιωαννίνων: 37 βαθμοί

Νομός Πρέβεζας, Άρτας: 38! βαθμοί

Νομός Θεσπρωτίας: 36 βαθμοί

Νομοί Ημαθίας, Πέλλας: 40! βαθμοί

Νομός Θεσσαλονίκης: 37-38 βαθμοί

Νομός Σερρών: 39! βαθμοί

Νομοί Ροδόπης, Έβρου: 38! βαθμοί

Δυτική Θράκη: 36 βαθμοί

Ιόνιο: 34-35 βαθμοί

Κυκλάδες: 30 βαθμοί

Δωδεκάνησα: 32-33 βαθμοί

Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο: 33-35 βαθμοί

Κρήτη: 30-32 βαθμοί

Νότια Νομού Ηρακλείου: 34 βαθμοί

Νομός Λακωνίας: 39! βαθμοί

Δυτική Πελοπόννησος: 38! βαθμοί

Βόρεια Πελοπόννησος: 36 βαθμοί

Νομός Αργολίδας: 38! βαθμοί

Μέγιστες θερμοκρασίες ανά Γεωγραφικό Διαμέρισμα την Κυριακή  06-08-17 (forecastweather.gr)

Νομοί Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας & δυτικά Αχαΐας: 39! βαθμοί

Νομός Ιωαννίνων: 37 βαθμοί

Νομοί Άρτας, Πρέβεζας: 39 βαθμοί

Νομός Θεσπρωτίας: 36 βαθμοί

Κεντρονότιο Ιόνιο: 36-37 βαθμοί

Κέρκυρα: 34 βαθμοί

Κρήτη: 31-33 βαθμοί

Νότιο Ηράκλειο: 34 βαθμοί

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: 40 βαθμοί

Ανατολική Στερεά: 36-38 βαθμοί

Νομός Φθιώτιδας: 37 βαθμοί

Νομός Φωκίδας: 33 βαθμοί

Νομός Εύβοιας: 35 βαθμοί

Βόρειο & Ανατολικό Αιγαίο: 35 βαθμοί

Kυκλάδες: 30 βαθμοί

Δωδεκάνησα: 30-33 βαθμοί

Νομός Σερρών: 39-40! βαθμοί

Ανατολική Θράκη: 39! βαθμοί

Νομός Δράμας: 37 βαθμοί

Νομός Χαλκιδικής: 35-36 βαθμοί

Νομός Θεσσαλονίκης: 37 βαθμοί

Νομοί Ημαθίας, Πέλλας: 40-41! βαθμοί

Νομός Κιλκίς: 40! βαθμοί

Δυτική Μακεδονία: 36 βαθμοί

Νομοί Λάρισας, Καρδίτσας: 39 βαθμοί

Οι καιρικές συνθήκες τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 

Γενικά αίθριος καιρός.Τις απογευματινές ώρες νεφώσεις θερμικής φύσεως θα αναπτυχθούν στην Δυτική Μακεδονία και την κεντροβόρεια Πίνδο, όπου κι αναμένουμε τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί χωρίς να ξεπερνάνε τα 5 μποφόρ.Στο Ιόνιο βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάνουν τους 38 βαθμούς στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τους 36 στα Ιόνια νησιά, τους 39 στην Αιτωλοακαρνανία, τους 34 στην δυτική Μακεδονία, τους 38-40 στην κεντρική και ανατολική, τους 38 στην Θράκη, τους 30 στις Κυκλάδες, τους 34-35 σε ανατολικό & βόρειο Αιγαίο και νότια Κρήτη και τους 39-40 βαθμούς σε Λάρισα-Τρίκαλα

Οι καιρικές συνθήκες την Τρίτη 8 Αυγούστου

Γενικά αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος της ορεινής Πίνδου, στην ανατολική και βόρεια ορεινή Μακεδονία καθώς και στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο. Στα προαναφερθέντα μέρη θα σημειωθούν ασθενείς μπόρες μικρής διάρκειας.

Οι βοριάδες στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί θα πνέουν στα 3-4 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει μεταβολή και οι μέγιστες θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Δευτέρας.

Οι καιρικές συνθήκες την Τετάρτη 9 Αυγούστου

Γενικά αίθριος καιρός. Το απόγευμα θα σχηματιστούν νεφώσεις θερμικής αστάθειας στα ορεινά της Πίνδου, της Αιτωλοακαρνανίας, του Ολύμπου, του Βερμίου και της ανατολικής και βόρειας Μακεδονίας με ασθενείς μπόρες μικρής διάρκειας.

Το μελτέμι στο Αιγαίο θα παρουσιάσει ενίσχυση. Θα πνέει με εντάσεις στα 5-6 μποφόρ και οι ριπές στις βόρειες Κυκλάδες, την (ορεινή κυρίως) Αττική, την νότια Εύβοια και την εσωτερική ορεινή Κρήτη θα φθάνουν τα 7-8 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα και το βορειοδυτικό Αιγαίο δεν θα ξεπερνάνε τα 4 μποφόρ

Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη.

Οι καιρικές συνθήκες  την Πέμπτη 10 Αυγούστου

Γενικά αίθριος καιρός. Κάποιες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Πίνδο το απόγευμα. Τοπικές μπόρες θα σημειωθούν στα ανατολικά ορεινά Ιωάννινα.

Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα έχουν εντάσεις 5-6 μποφόρ, με τις ριπές να φθάνουν τα 7! μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.Η θερμοκρασία και πάλι αμετάβλητη, με τις μέγιστες να σημειώνονται σε δυτική Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλία, νότια Ήπειρο και πεδινή Μακεδονία με την θερμοκρασία να φθάνει τους 38-41!βαθμούς.

Οι καιρικές συνθήκες  την Παρασκευή 11 Αυγούστου 

Αίθριος καιρός. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια ορεινά σύνορα της Μακεδονίας με πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας μικρής διάρκειας.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι στα 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο βορειοδυτικοί στα 4-5 μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση από τα βόρεια.Η θερμοκρασία αμετάβλητη.

Πηγές πληροφοριών: meteoclub.gr, forecastweather.gr, Eθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Σύστημα Ποσειδών,Εθνικό Αστεροσκοπείο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης