Το σύστημα διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών έχει πλέον παραλύσει. Η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής των τοπικών κοινωνιών. Ο μηχανισμός ελέγχου και απόδοσης των αιτημάτων παροχής ασύλου δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς που επιβάλλει η καθημερινή πραγματικότητα. Οι δομές φιλοξενίας στα hotspots των νησιών δεν ανταποκρίνονται ούτε στο μίνιμουμ των αναγκών αλλά και των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων αυτών. Η διαχείριση των κονδυλίων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του ζητήματος δεν είναι η πρέπουσα.

Οι καταγγελίες από τα διεθνή ΜΜΕ, τους διεθνείς θεσμούς, τη Διεθνή Αμνηστία και τα ευρωπαϊκά κέντρα είναι συνεχείς και αποκαλυπτικές για το πώς η χώρα διαχειρίζεται το μεγάλο πρόβλημα. Αυτή είναι η εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και θεσμοί ξέρουν πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι ροές συνεχίζονται και η κεντρική διοίκηση στην Αθήνα εδώ και μερικά 24ωρα αντιλαμβάνεται πως πρέπει να λάβει επείγουσες πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι πραγματικά συμβαίνει:

Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει πως οι χώρες της Ε.Ε. έχουν εκπληρώσει μόλις το 28,7% του στόχου μετεγκατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση των ελληνικών νησιών.Στην αποκάλυψη πως εκκρεμούν 15.000 αιτήσεις ασύλου προέβη η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό φέρεται να βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία προβληματίζεται έντονα από την αύξηση των ροών.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε ανοικτή γραμμή με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, έτσι ώστε να ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση.

Τη Δευτέρα συγκλήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Στην αίθουσα συσκέψεων του Μεγάρου βρέθηκαν, εκτός από τον Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Επί τάπητος τέθηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα επικριτικά δημοσιεύματα και οι αρνητικές αναφορές ξένων ΜΜΕ για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλη, Χίου Α. Μιχαηλίδη, Σάμου Δ. Σεβαστάκη και Δωδεκανήσου Η. Καματερό, με τους οποίους είχε συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές, σχετικά με τη διαδικασία του ασύλου φαίνεται ότι θα υπάρξει «νέα νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών», αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο».

Από την κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας υπήρξε ή όχι συμφωνία για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, πριν από τη διαδικασία της κρίσης για το εάν δικαιούνται ή όχι άσυλο και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σημειώνεται, όμως, πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα πραγματοποιούνται κινήσεις με στόχο την αποσυμφόρηση της κατάστασης και η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και τις άμυνές της στο ενδεχόμενο αντιδράσεων από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης ή της «ομάδας Βίζενγκραντ». Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, όσοι αποχωρήσουν από τα νησιά είναι πιθανό να εγκατασταθούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα έως ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

Η βρετανική «Telegraph» σε ρεπορτάζ της περιγράφει τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο ως το βρόμικο μικρό μυστικό της Ευρώπης και υπογραμμίζει πως «ο επικείμενος χειμώνας εγκυμονεί τον κίνδυνο να τεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο».

Την ίδια στιγμή, η «Neue Zürcher Zeitung» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Μυστηριώδης εξαφάνιση προσφύγων στην Ελλάδα» και αναφέρει ότι η εικόνα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αρκετά συγκεχυμένη.

Έντονη η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών

«Καζάνι» που βράζει είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι αυτοδιοικητικές αρχές αντιδρούν έντονα, όπως έγινε τη Δευτέρα στη Λέσβο, όπου η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει εκ νέου από τον έλεγχο.

Ο Γ. Μουζάλας εμφανίστηκε επικριτικός κατά του δημάρχου Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τον κατηγόρησε πως παρεμπόδισε την τοποθέτηση οικίσκων στη Μόρια, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στον λαό των νησιών «να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps». 

Αναγκαία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα κρίθηκε η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Γαληνό για να καμφθούν οι αντιδράσεις και τον ενημέρωσε ότι οι οικίσκοι προορίζονται για την αντικατάσταση των σκηνών και ότι δεν πρόκειται για νέα δομή. Ο δήμαρχος ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον Αλ. Φλαμπουράρη, η οποία και απεστάλη, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τόνοι.

Από τη μεριά του, τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει και ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, ενώ θέτει και τη διάσταση της καλύτερης συνεννόησης στο εσωτερικό της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.

Το θέμα δεν δείχνει να αφήνει αδιάφορους και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την ομάδα των «53», η οποία ασκεί κριτική στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, ενώ δίνει έμφαση στην άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των ευπαθών ομάδων και των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Εκκρεμούν 15.000 αιτήσεις

Στην αποκάλυψη πως εκκρεμούν 15.000 αιτήσεις ασύλου προέβη κατά τη διάρκεια συνέντευξής της η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα το πρώτο 11μηνο του έτους καταγράφηκε πτώση 79% 

«Ό,τι και να γίνει, αν δεν ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί ποτέ» δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, στον απόηχο της πρότασης Τουσκ για αναθεώρηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, τόνισε πως «τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στα νησιά έχουν μετατραπεί σε κέντρα πολύμηνης διαμονής».

«Υπάρχουν 15.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να εξετάζουν περισσότερες από λίγες δεκάδες την ημέρα» επεσήμανε, προσθέτοντας πως οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών συνεχίζονται, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη ασφυκτική κατάσταση.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα το πρώτο 11μηνο του έτους καταγράφηκε πτώση 79% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την Ισπανία να δέχεται πλέον περισσότερες αφίξεις από τη χώρα μας. Έως τα τέλη Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν περισσότερες από 37.900 αφίξεις στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για την Ευρώπη και το προσφυγικό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης