Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει η φαρμακευτική εταιρεία «Βayer Hellas» για μεγάλης έκτασης διαφθορά μέσα από το «πάρτι» των συνταγογραφήσεων που είχε οργανωθεί τα τελευταία χρόνια, με πρωταγωνιστές μεγαλογιατρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «ταρίφα» ξεκινούσε από τα 1.000 ευρώ και έφτανε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000 ευρώΗ εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε απέδωσε ήδη καρπούς, φέρνοντας αντιμέτωπους με βαριές κατηγορίες τέσσερις εκπροσώπους της «Βayer Hellas» για ενεργητική δωροδοκία από κοινού με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα διώκονται ακόμη ένας υπάλληλος της ίδιας εταιρείας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι δυο άλλων ελληνικών εταιρειών.

Την προκαταρκτική εξέταση είχε διατάξει η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου μετά τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φαρμακευτική εταιρεία με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιρειών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα, με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ.
Η «ταρίφα» μάλιστα ξεκινούσε από τα 1.000 ευρώ και έφτανε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000 ευρώ.

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης. Παράλληλη έρευνα είχε διαταχθεί και από την Εισαγγελία Διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία. Τα στοιχεία μάλιστα που συγκεντρώθηκαν εκεί βοήθησαν να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρήματα δίνονταν για να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση σε συγκεκριμένα φάρμακα ή για να επιλέγονται από νοσοκομεία τα εν λόγω φάρμακα των εταιρειών αυτώνΑποκαλυπτική μάλιστα ήταν η κατάθεση που έδωσε εκεί έλληνας υπήκοος ο οποίος εμφανίστηκε, καταγγέλλοντας ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της «Βayer Hellas» είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. ευρώ. Υποστήριξε μάλιστα ότι είχαν δωροδοκηθεί στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί. Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρείας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες.

Τα χρήματα, όπως προέκυψε, δίνονταν για να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση σε συγκεκριμένα φάρμακα ή για να επιλέγονται από νοσοκομεία τα εν λόγω φάρμακα των εταιρειών αυτών. Είναι χαρακτηριστική μία περίπτωση στην οποία γιατρός φέρεται να προωθούσε σκεύασμα με δραστικό συστατικό παλαιότερη δραστική ουσία που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή ενώ πλέον για την ίδια ασθένεια υπήρχαν φάρμακα που χορηγούνταν από το στόμα.

Στην Αττική μόνο εντοπίστηκαν 43 γιατροί. Ωστόσο, επειδή τα χρηματικά ποσά ήταν μικρά, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης