Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί και για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια των παιδιών από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν δύο υποψήφιοι φοιτητές από το Μάτι οι οποίοι έμειναν εκτός.

Αιτία, η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Κώστα Γαβρόγλου και Γεωργίου Χουλιαράκη, με την οποία περιορίστηκε ο κύκλος των υποψηφίων φοιτητών που μπορούν να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ΚΥΑ το δικαίωμα της πριμοδότησης παρέχεται μόνο . «στα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, όπως τονίζεται στην προσφυγή, αμέσως μετά την πυρκαγιά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είχε προβλεφθεί πως όλα τα παιδιά των οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Στην προσφυγή που κατέθεσε ο διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Κότσηρας αναφέρεται πως οι δυο νεαροί είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του 2018 και τα σπίτια των γονέων τους είναι μόνον τυπικά και στατικά κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Όπως σημειώνεται «η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης