Νεα έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και υψηλόβαθμα στελέχη της διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, λίγες ημέρες μετά την εντολή ερεύνας από την εισαγγελία Διαφθοράς για τις καταγγελίες περι χρηματισμού 4.500 γιατρών αλλά και κρατικών λειτουργών ώστε να προωθούν τα φάρμακά της.

Η εντολή συνολικού φορολογικού ελεγχου δόθηκε στον επικουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας, χρονικό διαστημα για το οποίο θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί αφού πολλά από τα στελεχη της εταιρείας βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα του εισαγγελέα.

​Η εντολή συνολικού φορολογικού ελεγχου εκτείνεται σε βάθος δεκαετίαςΣυγκεκριμένα, να εντοπιστούν παλιές δικογραφίες -αν υπάρχουν- αλλά και να εντοπιστούν πορίσματα παλαιότερων διοικητικών ερευνών για την υπόθεση που έγιναν αλλά δεν έφτασαν ποτε στον εισαγγελέα. Μια τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Ενώ η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών υποβλήθηκε τελικά εντός λιγων ημερών πόρισμα μόλις 8 σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι, υποβλήθηκε άλλο πόρισμα τον Ιανουάριο του 2013, όμως αυτό φέρεται να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης