Στην αντεπίθεση έχει περάσει η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών ροδάκινου που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Η Κομισιόν έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα έναν κανονισμό, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρα, ύψους 33 εκατ. ευρώ, για τους ροδακινοπαραγωγούς, και ποσοστά κατανομής στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαφωνίες της Ελλάδας στον τρόπο και το ύψος των αποζημιώσεων ήταν έντονες. Οι εσωκομματικές πιέσεις από βουλευτές που εκλέγονται σε νομούς με πλούσια παραγωγή του συγκεκριμένου φρούτου και τα πυρά της αντιπολίτευσης δεν άφηναν περιθώρια ελιγμών, με την κυβέρνηση να εκφράζει τις αντιρρήσεις της και να ζητεί αλλαγές. Οι διαφωνίες της ελληνικής αντιπροσωπείας εκφράστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ εμπειρογνωμόνων των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Σε αυτήν τη συνάντηση εξετάστηκαν μεταξύ άλλων τα μέτρα της Κομισιόν για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που ουσιαστικά προβλέπουν:

• χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση)
• ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ποσά αυτά κατανέμονται μεταξύ άλλων σε τέσσερις χώρες ως εξής: α) Ελλάδα: 317.000 ευρώ, β) Ισπανία: 1,13 εκατ. ευρώ γ) Ιταλία: 1,28 εκατ. ευρώ και δ) Γαλλία: 262.000 ευρώ.

Ολόκληρος ο κανονισμός της ΕΕ

Τι ζητεί η Ελλάδα

Η βασική αντίρρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας αφορά στην προτεινόμενη κατανομή των ευρωπαϊκών αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς βάσει αριθμού παραγωγών και ύψους της συνολικής παραγωγή. Γι’ αυτό και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία. Διαβάζοντας τον κανονισμό, ήταν ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευνόησε χώρες με μεγάλη παραγωγή ροδάκινου και μικρές εξαγωγές στη Ρωσία (Ιταλία, Ισπανία), αδιαφορώντας πλήρως για την Ελλάδα και τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο σε όσους ασχολούνται με την εκμετάλλευση του εν λόγω φρούτου.

Από τη μεριά της, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται νέος διορθωτικός κανονισμός, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν συνολικότερα οι συνέπειες από τις ρωσικές απαγορεύσεις αλλά και για να βελτιωθούν σημεία του εκδοθέντος κανονισμού. Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε από τα κράτη-μέλη την αποστολή γραπτών παρατηρήσεων.

Στις δικές της παρατηρήσεις η Ελλάδα ζητεί:

  • επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία
  • η στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100%, όπως ισχύει και για τις Ο.Π., καθώς και επέκταση προορισμού απόσυρσης στη μεταποίηση (χυμοποίηση)
  • δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Ο.Π. και μ’ «ένα σχήμα ισοδύναμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το Κ-Μ» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους
  • αύξηση του ποσού που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Διαβάστε επίσης:
Διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014, 20:42

Όλα τα μέτρα της Ε.Ε. για τα ροδάκινα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014, 15:02

“Μαξιλάρι” από την Κομισιόν, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014, 18:34

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης