Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες περικοπές στις αποδοχές τους, βάσει του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια, πραγματοποίησαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη περίπου 1.000 στρατιωτικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι. 10 λεπτά πριν τις 18.00, κι αφού πρώτα ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες κι αναγνώσθηκε ψήφισμα, ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιδώσουν το εν λόγω ψήφισμα. Στις 18.14, η κεφαλή της πορείας έφτασε στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Στις 19.07 εξήλθε του υπουργείου η αντιπροσωπεία που επέδωσε το ψήφισμα στον διευθυντή του υπουργικού γραφείου. Ο διευθυντής τους ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται περικοπή στις αποδοχές τους- συμπεριλαμβανομένων και των δώρων- της τάξης του 7% μέχρι το 2014. Οι στρατιωτικοί ζήτησαν από το υπουργείο να αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην περικοπούν οι αποδοχές τους. Μάλιστα, έδωσαν ραντεβού για την Πέμπτη στο υπ. Οικονομικών, προκειμένου να παραδώσουν τις προτάσεις τους με τις περικοπές στον τομέα της Εθνικής Άμυνας- όπως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών)- ώστε να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το υπουργείο, κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, ενώ ανακοίνωσαν πως σε λίγη ώρα θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να επιδώσουν και στους τρεις εταίρους της κυβέρνησης το ψήφισμά τους.

Δείτε το βίντεο από τη διαμαρτυρία των στρατιωτικών στο Σύνταγμα:


(Οι στρατιωτικοί στο Σύνταγμα)

Δείτε το βίντεο από την πορεία των στρατιωτικών από την πλ. Κολοκοτρώνη προς το Σύνταγμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα τους οι απόστρατοι και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί μεταξύ άλλων δηλώνουν την «οργή» τους «για την περιφρόνηση των αναγκών» τους «και τον εμπαιγμό της νοημοσύνης» τους. Προσθέτουν ότι θα δώσουν «συνεχή κοινό αγώνα με τον λαό απέναντι στις βάναυσες πρακτικές». Παράλληλα, εμφανίζονται «αντίθετοι στο ξεπούλημα της χώρας και της παραχώρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στη συρρίκνωση των μισθών τους, στο ξεπούλημα των μετοχικών τους ταμείων και τηνυφαρπαγή της περιουσίας τους, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που δέχονται στα νοσοκομεία» τους και απαιτούν «σεβασμό, αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας τους, εξυγίανση των μετοχικών τους ταμείων, εξασφάλιση της άμυνας της χώρας, να μην γίνονται δεκτοί στις ένοπλες δυνάμεις όσοι δεν ανήκουν στο ελληνικό γένος» και τέλος, δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν «απαθείς στα χειρότερα που έρχονται».

Νωρίτερα, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απηύθυναν χαιρετισμούς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παρακολουθήστε το βίντεο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κολοκοτρώνη:

Δείτε τις φωτογραφίες από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κολοκοτρώνη:

Δείτε τι δηλώνει στη zougla.gr ο πρόεδρος της ΣΥΣΜΕΔ, (Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων) Α. Τσουκαράκης:

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης