Μαζική διαμαρτυρία, παρά τον βροχερό καιρό, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, συνταξιούχοι όλων των κλάδων στην Λάρισα, με την συνεχή μείωση των συντάξεων να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Παράλληλα, αγανάκτηση προκαλεί και το θέμα παροχής ελλιπών υπηρεσιών υγείας, αναδεικνύοντας σειρά ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, υπογραμμίζοντας έτσι και την οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα δυο νοσοκομεία της πόλης την οποία μάλιστα σε σχετικό υπόμνημα χαρακτηρίζουν «άθλια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν συνεχεία, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους τόσο στον διοικητή των δυο νοσοκομείων Κώστα Καραμπάτσα όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Δημήτρη Παπαδημόπουλο. Την συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας και τα Συνταξιουχικά Σωματεία Ν. Λάρισας και στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας και τα Συνταξιουχικά Σωματεία Ν. Λάρισας, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνων που εφάρμοζαν προηγούμενα οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της δημόσιας υγείας-πρόνοιας. Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, λόγω της συνεχούς περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης και της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που ακολουθείται.

Στα δυο νοσοκομεία του Νομού Λάρισας (Γ.Ν.Λ, Π.Π.Ν.Λ), όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα (μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε αναλώσιμα), οι υπόλοιπες δομές παροχής υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής περίθαλψης εγκαταλείπονται. Τα βάρη φορτώνονται όλο και περισσότερο στους ασφαλισμένους, ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο κερδίζει όλο και περισσότερα από την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου υγειονομικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκπρόσωποι των εργατοϋπαλλήλων και των συνταξιούχων, δεν αποδεχόμαστε αυτή την άθλια κατάσταση.

Μεταξύ άλλων τα αιτήματα που τίθενται προς ικανοποίηση είναι:

*Να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών.

*Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.

*Να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συντήρηση και φροντίδα των χαμηλοσυνταξιούχων και μοναχικών ηλικιωμένων τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές.

*Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή του λαού στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, η συμμετοχή για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται. Πλήρη παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

*Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των κέντρων υγείας και των ιδρυμάτων πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

*Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών των νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.

*Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

*Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.

*Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

*Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας.

*Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες νοσηλευτικού ιατρικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις.

*Να λειτουργήσουν όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Να ολοκληρωθεί η ΜΑΦ του ΓΝΛ. Να δημιουργηθεί δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα. Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία.

*Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των εδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους.

*Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ’ οίκον νοσηλεία», ώστε να καλύπτονται όλοι δωρεάν, ενταγμένα στην Π.Φ.Υ με χρηματοδότηση από το κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης