Ανήσυχοι είναι οι πολίτες για τη μαγνητική καταιγίδα που έχει φθάσει στη Γη και αρκετοί τη συσχετίζουν με την εκδήλωση σεισμών.

Οι ερωτήσεις που αποστέλλουν οι αναγνώστες του zougla.gr είναι πολλές και ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας απαντά σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση: Κύριε Χουλιάρα, σήμερα έχουμε μαγνητική καταιγίδα και άκουσα ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό. Ισχύει αυτό;

Απάντηση:

Ερευνητές από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των κορυφών της ηλιακής δραστηριότητας και των μεγάλων σεισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν περισσότερες ηλιακές κηλίδες και γεωμαγνητική δραστηριότητα από τον μέσο όρο που καταγράφηκε στον μεγάλο σεισμό της Χιλής το 1960 με μέγεθος 9,5 Ρίχτερ. Αντιθέτως, στον σεισμό της Αλάσκας το 1964 όλα ήταν χαμηλότερα από το κανονικό.

Ο πρόσφατος τρίτος μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ, στη Σουμάτρα το 2004, είχε μέγεθος 9,3R και η ηλιακή δραστηριότητα ήταν απόλυτα φυσιολογική.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία εμφανής συσχέτιση μεταξύ της ηλιακής δραστηριότητας και της σεισμικότητας.

Μέσα από το Παρατηρητήριο Σεισμών του zougla.gr μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά τη σεισμικότητα σε όλη τη χώρα.

Με εκτίμηση

Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας
Αστεροσκοπείο Αθηνών

Διαβάστε επίσης:

Ο Νίκος Κατσαρός για τις μαγνητικές καταιγίδες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2013, 10:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης