Tα πάνω κάτω φέρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο νόμο 3842/10 με τον οποίο κλήθηκαν οι κληρονόμοι απαλλοτριωμένων ακινήτων , να καταβάλλουν άμεσα μέσα στο 2011,τον φόρο κληρονομιάς ακόμα κι αν δεν είχαν εισπράξει την αποζημίωση της απαλλοτρίωσης.

Το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε πως είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του επίμαχου νόμου αλλά παρέπεμψε το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Να σημειωθεί ότι με το ν.3842/2010 ανατράπηκε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ίσχυε από το 1923 για την φορολόγηση των κληρονόμων ακινήτου που βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοθετικό πλαίσιο του 1923 που ίσχυε μέχρι το 2010 προέβλεπε ότι τα ακίνητα που κληρονομούνται και έχουν κηρυχθεί ως αναγκαστικά απαλλοτριωθέντα φορολογούνται το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης ή κατά το χρόνο άρσης της απαλλοτριώσεις τους.

Όμως ο επίμαχος νόμος 3842/2010 αφού κατάργησε το έως τότε νομοθετικό πλαίσιο προέβλεψε ότι μέσα σε ένα έτος από την ψήφιση του νόμου (δηλαδή μέσα στο 2011) όσοι κληρονόμησαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις πρέπει να υποβάλλουν αναδρομικά δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Η επίμαχη ρύθμιση τέθηκε σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για να μην έχουν οι φορολογούμενοι εκκρεμότητες.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης