«Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων». Αυτόν τον τίτλο φέρει το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καταγγέλλουν ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά εγκλήματα της εποχής μας που αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα από συνεντεύξεις περιβαλλοντολόγων, ακαδημαϊκών αλλά και πολιτικών αναδεικνύονται oι σκανδαλώδεις παρεμβάσεις της Ευρώπης, ο ύποπτος ρόλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Χανς Γιοακίμ Φούχτελ στο σκάνδαλο των σκουπιδιών.

Ειδικοί επιστήμονες βάσει της εμπειρίας τους εξηγούν πως η δημιουργία ιδιωτικών εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων θα σημάνει αυτομάτως την αύξηση των δημοτικών τελών. Καταγγέλλουν ότι οι ολίγοι και εκλεκτοί εργολάβοι διαμορφώνουν εκ νέου την επαγγελματική τους ατζέντα λόγω των ανύπαρκτων δημοσίων έργων, στρέφοντας το βλέμμα τους στον τομέα της διαχείρισης σκουπιδιών, με σκοπό να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη. Επίσης, τονίζουν πως θα προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και θα δημιουργηθούν ακόμη χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στους δήμους.

Το μεγάλο φαγοπότι

Αν ανατρέξουμε στον χρόνο, θα διαπιστώσουμε ότι η ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης, σε συνδυασμό με τη σταδιακή συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων, εξαιτίας της κρίσης, δημιουργούσε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία τα γιγαντιαία εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων καθίσταντο περιττά. Η Γερμανία, που ήταν πάντοτε πρωτοπόρος στη σχετική τεχνολογία, έφθασε στο σημείο να μην έχει, λόγω της ανακύκλωσης, αρκετά σκουπίδια για να κρατήσει ανοιχτά τα εργοστάσια και να κάνει απόσβεση της επένδυσης. Έτσι, σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας οι εργολάβοι των σκουπιδιών ήρθαν σε επαφή με την ιταλική μαφία και μετέφεραν τεράστιους όγκους απορριμμάτων με τα περίφημα «τρένα της ντροπής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από αυτήν την τραγελαφική κατάσταση, χώρες όπως η Γερμανία επιχειρούσαν απεγνωσμένα να πουλήσουν σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, την παρωχημένη τεχνολογία. Το πρόβλημα πλέον αγγίζει και την Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση αλλά ακόμη και αυτό το αποτυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης μειώνουν αισθητά τον όγκο των απορριμμάτων, τη στιγμή που σχεδιάζονται φαραωνικά εργοστάσια για την επεξεργασία τους.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν με αλφαβητική σειρά οι Σπ. Δανέλλης, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ηρώ Διώτη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κυρκίτσος, περιβαλλοντολόγος, Θ. Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Αλ. Οικονομόπουλος, πρώην καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, και Ν. Χαραλαμπίδης, διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.poeota.gr/doc και www.infowar.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης