Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο οριστικοποίησε την προσωρινή παύση των 6 μηνών που είχε επιβληθεί από την Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Πέτρο Μαντούβαλο, καθώς κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων, του Κώδικα Δεοντολογίας, κ.λπ., έθιξε το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας την δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά το χειρισμό υπόθεσης πελάτισσας του.

Το Σεπτέμβριο του 2010 χήρα, μετά το θάνατο του συζύγου της επισκέφθηκε τον κ. Μαντούβαλο για κληρονομική υπόθεσή της. Ο επίμαχος δικηγόρος χωρίς να δει καν το φάκελο της υπόθεσης την διαβεβαίωνε ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη στην υπόθεσή της ανατρέποντας την μέχρι τότε αρνητική έκβασή της. Μάλιστα ανέφερε ότι είχε τον τρόπο και τις διασυνδέσεις να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα μόλις των 20 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πελάτισσα πούλησε ακίνητο για να τον πληρώσει

Ως αμοιβή ζήτησε 60.000 ευρώ και η χήρα άρχισε να αναζητά το ποσό αυτό, καθώς δεν το είχε προκειμένου να προχωρήσει την υπόθεσή της. Ο κ. Μαντούβαλος την πίεζε τηλεφωνικά να του καταβάλει το ποσό, καθώς έχει συνεννοηθεί με τους ανθρώπους του. Πράγματι η χήρα πούλησε ένα ακίνητο που είχε έναντι του ποσού των 60.000 ευρώ και σταδιακά έδωσε το ποσό των 55.000 ευρώ στο γραφείο του εν λόγω δικηγόρου.

Ωστόσο, επί δύο και πλέον χρόνια, ο κ. Μαντούβαλος δεν έκανε καμία εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια για την υπόθεσή αυτή, ούτε ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης από την συνάδελφό του που αρχικά της είχε ανατεθεί η υπόθεση από τη χήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, όταν η χήρα ρωτούσε για την πορεία της υπόθεσής της ο κ. Μαντουβαλος της ανέφερε εν γνώσει του ψευδώς ανύπαρκτη δικάσιμο για την εκδίκαση ανύπαρκου δικογράφου.

Σε επίμονες στην συνεχεία ερωτήσεις για την πορεία της υπόθεσής της, ο τέως βουλευτής, απαντούσε ότι έπαιρνε αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκή σύνθεση του δικαστηρίου,

Κατέφυγε στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Στις αρχές του 2013 η χήρα κατάλαβε πλέον ότι κάτι δεν πάει καλά και πήγε με αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο γραφείο του μαζί με την αδελφή της και αξίωσε την επιστροφή του ποσού που του είχε καταβάλει ως αμοιβή.

Μετά από αυτά αντιμετώπισε την πελάτισσά του με απρεπή τρόπο όταν μετά από 4 χρόνια από την ανάθεση της υπόθεσής της σε αυτόν, του είπε ότι θα καταφύγει στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, όπου και τελικά κατέφυγε.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό απέρριψε την έφεση Μαντούβαλου

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου (στην υπόθεση του κ. Μαντούβαλου, κωλυομένου του προέδρου προήδρευσε η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη) με την υπ΄ αριθμ. 9/2018 απόφασή του, έκρινε ότι οι ενέργειες του εν λόγω δικηγόρου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίηση της ιδιότητας του για ιδιοτελείς σκοπούς κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 140) και του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρα 5 και 10).

Τελικά, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό απέρριψε την έφεση του κ. Μαντούβαλου κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης