Παρότι η δικαστική περιπέτεια του Γιάννη Καπελέρη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τώρα φαίνεται πως ουσιαστικά ξεκινά με την εισαγγελική παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης εναντίον του, ωστόσο η παλαιότερη εκκρεμότητα του ενώπιον της Δικαιοσύνης για την γνωστή υπόθεση της διαγραφής των προστίμων που συνδέονταν με παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης «κλείνει» .

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης απαλλάσσεται οριστικά και αμετάκλητα από την κατηγορία της απιστίας που αντιμετώπιζε σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σχετικά με το «πάγωμα στη διαδικασία είσπραξης προστίμων λαθρεμπορίας καυσίμων». Πρόκειται για την υπόθεση που τον είχε οδηγήσει σε παραίτηση, αμέσως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υιοθετώντας τη σχετική πρόταση από τις 13 Μαΐου της αντεισαγγελέως Εφετών Παγώνας Ζάκκα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με βούλευμα που εξέδωσαν, κρίνουν ότι πρέπει να απαλλαγούν τόσο ο κ. Καπελέρης όσο και η συγκατηγορούμενή του, αρμόδια διευθύντρια στη Διεύθυνση Τελωνείων.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική έρευνα είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» στο υπουργείο Οικονομικών που «μπλοκάρει την είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων».

Από την πρώτη στιγμή πάντως, ο κ. Καπελέρης είχε αρνηθεί όσα του αποδίδονταν, υποστηρίζοντας πως δεν «χάρισε» κανένα πρόστιμο αλλά επρόκειτο για εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι εκπρόθεσμες αυτές εγγραφές οφείλονταν στην προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Όπως είχε υποστηρίξει άλλωστε σε δηλώσεις του ο κ. Καπελέρης, εάν επιβάλλονταν τα πρόστιμα αυτά τα οποία αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, θα απειλούνταν με κλείσιμο πολλές απ’ αυτές. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Καπελέρη, αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος η οποία όμως είχε καθυστερήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης Τη γλυτώνει ο Καπελέρης, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, 18:51

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης