Στο χέρι του Αρείου Πάγου θα περάσει πλέον η αρμοδιότητα για να κρίνει αν οι αποζημιώσεις για ηθική βλάβη που επιβάλλουν τα κατώτερα δικαστήρια είναι εύλογα ή υπερβαίνουν την αρχή της αναλογικότητας.

Η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη πρότεινε στην Ολομέλεια του δικαστηρίου αν αλλάξει τη νομολογία του και να εξετάζει εάν κατά την επιβολή των αποζημιώσεων τηρήθηκε η συνταγματική αρχής της αναλογικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μέχρι τώρα έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να ελέγχει το ύψος των αποζημιώσεων που επιβάλλονται, παρά μόνο εάν νόμιμα επιβλήθηκαν.

Εν προκειμένω μια τράπεζα υποχρεούται να καταβάλλει 1.000.000 ευρώ και 700.000 ευρώ σε κάθε μια από δυο εταιρίες στις οποίες σταμάτησε να χορηγεί εγγυητικές επιστολές με αποτέλεσμα αυτές να κλείσουν. Τα δικαστήρια έκριναν πως οι ενέργειες της τράπεζας προκάλεσαν ηθική ζημία στις εταιρίες, και επιδίκασαν αυτά τα μεγάλα ποσά. Η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί τώρα ότι το Εφετείο με το να επιδικάσει μεγάλα ποσά αποζημιώσεων υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και πρέπει ο Άρειος Πάγος να μπορεί να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά και να ελέγχει εάν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης