Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η διήμερη άδεια που πήρε, για πρώτη φορά ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 11φορές ισόβια ως επιχειρησιακός αρχηγός της 17Ν.

Η απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου της Φυλακών Κορυδαλλού να χορηγήσει την άδεια στο Δ. Κουφοντίνα, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος για τους καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη, έφερε ούτε λίγο ούτε πολύ το θεσμό των αδειών …στο εδώλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η άδεια είναι δικαίωμα, γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και δεν προϋποθέτει τη μεταμέλεια ή του συγνώμη του κρατούμενου» τονίζουν έγκριτοι νομικοί αλλά και πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης που ξεκαθαρίζουν πως ουδεμία εμπλοκή μπορεί να έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη διαδικασία αυτή.

Ο Δ. Κουφοντίνας ο οποίος κρατείται από το 2002 οπότε και παραδόθηκε στις αρχές, είχε με βάση το νόμο, δικαίωμα να αιτηθεί άδεια εδώ και περίπου 6 χρόνια. Η πρώτη μάλιστα προσπάθεια έγινε το 2011 αλλά δεν ευδοκίμησε καμία από τότε μέχρι σήμερα.

Αν και προβλέπεται από το σωφρονιστικό κώδικα που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1999 ότι οι ισοβίτες δικαιούνται να ζητήσουν άδεια ύστερα από 8 χρόνια κάθειρξης (μοναδική εξαίρεση οι καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια) ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έβρισκε μέχρι τώρα ποτέ σύμφωνο του Τριμελές Συμβούλιο της φυλακής με αποτέλεσμα να μην καρποφορήσει η αίτηση του, τα τελευταία 6 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω την μελισσουργική μονάδα που είχα», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημ. Κουφοντίνας, στην ακρόασή του από το συμβούλιο που του ενέκρινε τη 48ωρη άδεια. Ο Δημ. Κουφοντίνας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δε ρωτήθηκε για τη θέση του απέναντι στις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, απλώς διότι δεν το ζητά ως προϋπόθεση ο νόμος για τη χορήγηση της άδειας.

Προϋπόθεση για την χορήγηση της άδειας είναι η καλή συμπεριφορά στη φυλακή, να μην έχει υποπέσει δηλ. σε πειθαρχικά αδικήματα και η «καλή χρήση της», ενώ δεν πρέπει να εκκρεμεί ποινική διαδικασία για άλλη αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα να δικαιολογείται η «προσδοκία» επιστροφή του στη φυλακή και δεν θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής του.

Ο Δ. Κουφοντίνας ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ουδέποτε διέπραξε πειθαρχικό παράπτωμα ενώ εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής μέσα στη φυλακή ενώ έκανε και μεταφράσεις έχοντας ήδη μεταφράσει το πρώτο βιβλίο.

O θεσμός των αδειών ο οποίος, δοθείσης …αφορμής, μπήκε και πάλι στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής, προβλεπόταν ακόμη και στη Χούντα αν και ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Από το 1989 ισχύει κανονικά και το 1999 επεκτάθηκαν οι προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών ενώ αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για τον νέο Κώδικα.

Η άδεια πάντως σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τη βαρύτητα του αδικήματος και ούτε συνιστά αθώωση ή καταδίκη του κρατουμένου αφού ο σχετικός νόμος δεν κάνει ειδικές διακρίσεις άδεια για το ποιοι θα πάρουν και ποιοι όχι, ανάλογα με το αδίκημα που τους βαρύνει.

Βασικοί στόχοι της άδειας είναι η ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών με κρίσιμο στοιχείο την ύπαρξη ενός τέτοιου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τον κρατούμενου και η επαγγελματική του επανένταξη. Αυτοί άλλωστε ήταν και οι λόγοι που προέβαλε ο Δημ. Κουφοντίνας στο συμβούλιο το οποίο συμφώνησε στη χορήγηση της άδεια.

Άλλωστε, προεδρεύων του συμβουλίου είναι εισαγγελέας Εφετών, επόπτης των φυλακών που μπορεί να αρνηθεί την άδεια, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δύο μελών . Σε περίπτωση μάλιστα διαφωνίας του , προσφεύγει εντός προθεσμίας πέντε ημερών στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών ως Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα. Στην περίπτωση αυτή, η εγκριθείσα άδεια αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της οριστικής αποφάσεως.

Σύμφωνα πάντως με τα επίσημη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2008 για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, ενδεχόμενη ερώτηση από το Συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια “για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη”.
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζουν πάντως πως ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος καθώς μόνο σε ένα ποσοστό, περίπου, 2% οι αδειούχοι δεν επιστρέφουν ή διαπράττουν άλλο αδίκημα.

Ο ισχύων σωφρονιστικός κώδικας ορίζει πως η συνολική διάρκεια των αδειών ενός καταδίκου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 45 ημέρες, το χρόνο, ενώ για τους ισοβίτες, μετά τα 12 χρόνια στη φυλακή, η κάθε μία άδεια μπορεί να φτάνει και τις 9 ημέρες, χωρίς να μετρά σ’ αυτές ο χρόνος μετάβασης στον τόπο διαμονής. Ανάμεσα στη μία και την άλλη άδεια όμως θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον δύο μήνες.

zouglanewsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης