Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έπειτα από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα τζιχαντιστών σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις σε Μάντσεστερ, Λονδίνο και Βρυξέλλες και τις πρόσφατες στο Παρίσι, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών αποφάσισαν τελικά να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής μαχητών του ISIS στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκε η διενέργεια του «Τυφώνα», μιας άσκησης δηλαδή επί χάρτου σε επίπεδο επιτελείων των εμπλεκομένων υπηρεσιών από το ΕΣΚΕΔΙΚ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων), για την αντιμετώπιση μιας τόσο σημαντικής απειλής. Επιλέχθηκε αυτή η μέθοδος διότι ο συντονισμός διαφόρων υπηρεσιών επί του εδάφους είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, η επιτυχία της οποίας προϋποθέτει μια απόλυτα αρμονική συνεργασία ξεχωριστών επιτελείων. Επί του προκειμένου, της ΕΜΑΚ, της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Επισήμων, ακόμη και επιλεγμένων μονάδων του Ελληνικού Στρατού (αν χρειαστεί). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στην άσκηση θα λάβουν μέρος 70 αξιωματικοί από κρίσιμες υπηρεσίες, ανάμεσα σε αυτούς και 10 από την Αντιτρομοκρατική. Όπως εξηγούσαν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, σκοπός της άσκησης είναι ο ορθός συντονισμός των υπηρεσιών που θα συμμετάσχουν σε επιχειρησιακό, τακτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. «Το σενάριο θα είναι ένα, με πολλές πτυχές» σημείωσαν μεταξύ άλλων. 

Η άσκηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη με το στήσιμο ενός εικονικού αρχηγείου. Στην αίθουσα επιχειρήσεων θα παρακαθήσουν τα επιμέρους επιτελεία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Εκείνη τη στιγμή και σε real time θα παρουσιαστεί το σενάριο των απειλών. Επί της ουσίας θα είναι ένα χτύπημα με πολλαπλές πτυχές, όπως συνέβη πρόσφατα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου αντιμετωπίστηκαν παράλληλες επιθέσεις τζιχαντιστών (υπόθεση Μπατακλάν). 

Κατά τη διενέργεια της άσκησης τα επιμέρους επιτελεία θα εισηγούνται ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν συλλογικά, έτσι ώστε η εφαρμογή τους να αποτελέσει τον κορμό ενός σχεδίου-πρωτοκόλλου βάσει του οποίου στο μέλλον οι ελληνικές διωκτικές αρχές θα αντιμετωπίζουν έναν τέτοιο κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υποσενάρια του κεντρικού χτυπήματος μπορεί να είναι και ακραία και μπορεί να αφορούν από επίθεση τζιχαντιστών στο κοινοβούλιο (συνέβη στη Βρετανία αλλά και στην Τεχεράνη) έως και επιθέσεις κατά άλλων μείζονος σημασίας θεσμικών στόχων, όπως το πρωθυπουργικό ή το προεδρικό μέγαρο. Αντιμετωπίζεται, επίσης, το ενδεχόμενο όλα αυτά τα χτυπήματα να γίνουν εν παραλλήλω ή ακόμη και σε κινούμενο στόχο. 

Είναι προφανές ότι η εμπλοκή υπηρεσιών που διαθέτουν πληροφορίες και ειδικές databases με ονόματα, διευθύνσεις και διασυνδέσεις μεταξύ τρομοκρατικών ομάδων ή ατόμων θα είναι σημαντική.

Παράλληλα, θα καταδειχθεί αν και κατά πόσο η απάντηση ειδικών μονάδων αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων μπορεί να είναι άμεση και εντός των διεθνών χρονικών πλαισίων αντίδρασης.

Zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης