Εντός της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να φθάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι θα πρέπει να επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος του εμβολίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, οι επικεφαλής τόσο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων όσο και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Καμπούρης και Τάκης Περβερέτος αντίστοιχα, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους -και εγγράφως- ως προς το να πληρώσουν, από την τσέπη τους, οι κτηνοτρόφοι το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι, με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος προανήγγειλε την εισαγωγή εγκεκριμένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, οροτύπου 4, διευκρινίζοντας ότι η εισαγωγή έχει επιτραπεί για ένα έτος και αφορά στα εξής εμβόλια: BLUEVAC 4, ZULVAC 4 και BTVPUR Alsap 4.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, τα παραπάνω προϊόντα διαθέτουν πλήρη εθνική έγκριση κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγκριση για επείγουσες περιπτώσεις και θα χρησιμοποιηθούν εθελοντικά από τους κτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι θα καλύψουν μόνοι τους το κόστος αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόστος του εμβολίου ανά ζώο στον παραγωγό -είτε αφορά σε εμβόλιο δύο δόσεων είτε σε εμβόλιο μίας δόσης- σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εισαγωγής, δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,5 έως 1,7 ευρώ.

Το εμβόλιο θα διατίθεται από νόμιμες πηγές διακίνησης (φαρμακαποθήκες, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων) με κτηνιατρική συνταγή.

Οι επαφές με δύο ισπανικές και μία γαλλική επιχείρηση, που θα εφοδιάσουν τη χώρα μας με αυτά τα εμβόλια, έχουν ολοκληρωθεί και μία εξ αυτών διαθέτει στοκ 3 εκατ. εμβόλια του ορότυπου 4, που έχουν ανάγκη οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Ο εμβολιασμός των ζώων θα γίνεται από τους κτηνιάτρους εκτροφής που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Κτηνιάτρων Εκτροφής.

Ο κτηνοτρόφος, για να πάρει τα εμβόλια, θα πρέπει να προσκομίζει το απαραίτητο μητρώο του ζωικού του κεφαλαίου, αλλά και το βιβλιάριο με το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής των αιγοπροβάτων του.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης εξέφρασε την αντίθεσή του και για την εφαρμογή του κτηνιάτρου εκτροφής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να ενισχυθούν οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας με το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται και ας πάψουν να εμπλέκουν συνεχώς ιδιώτες».

Παράλληλα, ο κ. Καμπούρης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση της επιτροπής για τα βοσκοτόπια και είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξέφρασε τον φόβο ότι «και πάλι δεν θα είμαστε έτοιμοι με τα διαχειριστικά σχέδια για τα βοσκοτόπια μέχρι τις 15 Μαΐου, ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις, εφόσον δεν γίνουν σωστά οι πληρωμές και εξακολουθήσουν να καταβάλλονται πετσοκομμένες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης