Ο δικαστικός «μαραθώνιος» για την τύχη του ενός εκ των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στη χώρα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Αναστολών, σε σχηματισμό Ολομέλειας). Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε δεδομένου ότι σήμερα δεν μετήχθη ο Τούρκος αξιωματικός έτσι ώστε να τοποθετηθεί και ο ίδιος στο κρίσιμο για αυτόν θέμα του ασύλου. Το αποτέλεσμα εξάλλου της πρότυπης δίκης θα επηρεάσει όχι μόνο τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου αλλά και τους υπόλοιπους επτά επιβαίνοντες του ελικοπτέρου.

Η δίκη αφορά το κυβερνητικό αίτημα για την αναστολή χορήγησης του ασύλου μέχρι να συζητηθεί η κυρία αίτηση (προσφυγή) ακύρωσης που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 4η Μαΐου 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα πάντως προκάλεσε αίσθηση η επίκληση εκ μέρους των δικηγόρων του ελληνικού δημοσίου της μομφής που διατυπώνουν οι αρχές της Άγκυρας πως ο Τούρκος στρατιωτικός «πήρε τα όπλα κατά μιας εκλεγμένης κυβερνήσεως». Οι συνήγοροι του αξιωματικού Νικ. Αλιβιζάτος, Σπ. Τσακυράκης και Βασ. Παπαδόπουλος (από το Ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες) αντέτειναν πως αφενός αρνείται την εμπλοκή του, αφετέρου «εκλεγμένη ήταν και η κυβέρνηση υπό τον Χίλτερ, αυτό όμως δεν αντανακλά και την ύπαρξη κράτους Δικαίου, κάτι το οποίο ήδη δέχτηκε απολύτως ο Άρειος Πάγος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης