Μπορεί να υπάρχουν λάθη ή ελλείψεις στον Κανονισμό για το ΠΟΠ Καλαμάτα, αλλά αυτή τη στιγμή οι τροποποιήσεις πρέπει να εφαρμοστούν όπως ακριβώς περιγράφονται στη σχετική ευρωπαϊκή έγκριση και να μη χαθεί χρόνος.

Αυτό τονίστηκε χθες, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάχη Ελένης Αλειφέρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που προέχει είναι η έγκαιρη και ορθή ενημέρωση όσων εμπλέκονται στον τομέα του ελαιολάδου και σε μεταγενέστερη φάση να διεκδικηθούν τροποποιήσεις για βελτιώσεις, μιας και αυτή τη στιγμή, όπως ξεκαθαρίσθηκε χθες, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

Συμφωνήθηκε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν ανοικτές ενημερώσεις για τις προδιαγραφές ΠΟΠ σε κάθε Δήμο χωριστά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης για όλα τα θέματα ελαιολάδου και ελιάς, στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι απ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων (παραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποίηση κ.λπ.).
Η, δε, πρώτη ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Πάντως, από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το ΠΟΠ Καλαμάτα είναι η τυποποίηση, η οποία αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% της μεσσηνιακής παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από φέτος

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων της Μεσσηνίας, πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα Θανάσης Μαυρούλης, ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Ιωάννης Ηλιάδης κ.ά.

Η κα Αλειφέρη στην έναρξη της συνάντησης τόνισε ότι αναμένεται η δημοσίευση της τροποποίησης για το ΠΟΠ Καλαμάτα, η οποία αφορά δύο πράγματα: την επέκταση της ζώνης παραγωγής σε όλη τη Μεσσηνία και αλλαγές προς το αυστηρότερο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου ΠΟΠ ελαιολάδου.

«Δηλαδή, το προϊόν πιστοποιείται, αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα την προστιθέμενη αξία, η οποία οδηγεί σε οικονομικό όφελος και στην ευκολότερη προώθησή του», τόνισε η κα Αλειφέρη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όσο περισσότερης και καλύτερης ενημέρωσης των εμπλεκομένων, προκειμένου από τη φετινή ελαιοκομική περίοδο να παραχθεί το δυνατόν περισσότερο ΠΟΠ Καλαμάτα. Παραδέχθηκε, δε, ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είναι τέλειος ο Κανονισμός, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο.

Πολύ λίγη τυποποίηση

Από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν από συμμετέχοντες ήταν ορισμένα λάθη ή ελλείψεις στον κανονισμό. Για παράδειγμα, στο ποιοτικό χαρακτηριστικό “φρουτώδες” τίθεται ως όριο η διαβάθμιση από 3-5, ενώ ακόμα και στη διαβάθμιση 7 πρόκειται για άριστη ποιότητα και δεν πρέπει να αποκλείεται.
Ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να διορθωθούν τώρα και ο κανονισμός πρέπει να εφαρμοσθεί όπως εγκρίθηκε.

Κάποιες από τις δεσμεύσεις που θα υπάρχουν είναι ότι η έκθλιψη του ελαιοκάρπου πρέπει να γίνεται μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή, ενώ η συγκομιδή πρέπει να γίνεται έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Επίσης, ο κανονισμός επιτρέπει και την τυποποίηση εκτός νομού.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος είπε ότι η παραγωγή στη Μεσσηνία κυμαίνεται από 40.000 έως 60.000 τόνους ελαιολάδου το χρόνο με μέσο όρο τους 50.000 τόνους και τυποποιούνται λιγότερο από 4.000 τόνους ελαιολάδου, συμβατικού και ΠΟΠ μαζί. Δηλαδή, άνω του 90% της ποσότητας του μεσσηνιακού “χρυσαφιού” διακινείται χύμα.

Κι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, διότι δε θα έχει κανένα νόημα η παραγωγή, για παράδειγμα, 20.000 τόνων με προδιαγραφές ΠΟΠ Καλαμάτα αλλά να τυποποιούνται μόνο οι 5.000 τόνοι, καθώς η υπόλοιπη ποσότητα θα υπολογίζεται ως απλό συμβατό ελαιόλαδο.

Ενημερωτική συγκέντρωση

Όπως προαναφέραμε, την Παρασκευή στις 10.00 το πρωί στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την τροποποίηση των προδιαγραφών παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Καλαμάτα» ΠΟΠ, καθώς και των απαιτήσεων και των προϋποθέσεων ένταξης στο Σύστημα Ελέγχου & Πιστοποίησης του AGROCERT, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή του.

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς, οι τυποποιητές, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, να συμμετέχουν, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στο γραφείο 212 και 207 και στα τηλ. 2721361238 και 2721361207.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης