Τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στους συστηματικά κακοπληρωτές πελάτες της προκειμένου να αναχαιτίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να εξαναγκάσει πολύ περισσότερους να ενταχθούν στην τρέχουσα ρύθμιση διακανονισμού των χρεών, εξετάζει σοβαρά πλέον ΔΕΗ.

Ο νομός Λάρισας μάλιστα, μαζί με αυτούς του Ηρακλείου, της Πάτρας, τη Ρόδου και της Κέρκυρας, έχει μπει στο στόχαστρο της επιχείρησης καθώς το ποσοστό των «κόκκινων» λογαριασμών του ξεπερνά το 40% επί των συνολικών πελατών, πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, με τους οφειλέτες να δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον όχι μόνο να ενταχθούν σε ρύθμιση αλλά και να την τηρήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ποσοστά διακανονισμών τόσο στη Λάρισα όσο και στις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές παρά την απειλή του «μπλακ άουτ» που έχει επιστρατεύσει η ΔΕΗ, είναι απογοητευτικά, καθώς στον διακανονισμό των 36 δόσεων που «τρέχει» από τον περασμένο Απρίλιο δεν έχει ενταχθεί ούτε το 30% των ανεξόφλητων οφειλών.

Τα νούμερα για τη Λάρισα είναι αποκαλυπτικά. Το 42,4% του συνόλου των πελατών έχει οφειλές στη ΔΕΗ. Ληξιπρόθεσμες έχει το 39% των οικιακών (το 21% πάνω από 1.000 ευρώ), το 44% των επαγγελματικών πελατών (το 17% πάνω από 3.000 ευρώ) και το 17% των αγροτών. Η συνολική οφειλή ανέρχεται σε 87 εκ. ευρώ, αλλά μέχρι και τις 30 Ιουνίου είχε ρυθμιστεί μόλις το 27%.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, η ΔΕΗ από τους ερχόμενους μήνες θα εντείνει το κύμα των εντολών αποκοπής ρεύματος γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο. Ήδη η ΕΣΕΕ έστειλε μετά από αιτήματα εμπορικών συλλόγων της χώρας έστειλε αίτημα στην εταιρία να μη προχωρήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σε διακοπές ενώ αν τελικά γίνει με την επανασύνδεση να δίνεται το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να εντάσσονται στην ρύθμιση, «χωρίς υπερβολικές προκαταβολές και διακανονισμούς δόσεων που δεν μπορούν να καταβάλλουν».

Όπως επισημαίνεται σε όσους εκ των επιχειρηματιών συνδρομητών δεν έχουν διακανονίσει ως τώρα τις οφειλές τους, η εταιρεία προχωράει σε επιβολή διακοπής ρεύματος και στην συνέχεια αρνείται να εφαρμόσει σε αυτούς την ακόμη ισχύουσα ρύθμιση, αλλά για την επανασύνδεση απαιτεί την καταβολή ποσοστού 30% της οφειλής με ρύθμιση του υπολοίπου σε 8 μόνο δόσεις αντί για 36.

«Με τον τρόπο αυτό, σημειώνεται στην επιστολή που εστάλη, στην ουσία η εταιρεία σας αναιρεί την ίδια την απόφασή της για την παράταση της ρύθμισης των 36 δόσεων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και το παρεπόμενο δικαίωμα των πελατών – συνδρομητών να κάνουν χρήση της για τις οφειλές τους μέχρι τότε. Περαιτέρω, οδηγεί πολλές από τις ως άνω επιχειρήσεις σε κλείσιμο, καθώς τα παραπάνω ποσά που απαιτούνται για την επανασύνδεση του ρεύματος είναι εξωπραγματικά για τους τζίρους και τα εισοδήματά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν το κόστος του ρεύματος, δεν το κάνουν γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν, οπότε έχουν ανάγκη από ακόμη ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των υφιστάμενων και όχι από τιμωρητικές πρακτικές, που με βεβαιότητα τις οδηγούν σε αναστολή της λειτουργίας τους».

Πηγή: eleftheria.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης