Το απόγευμα, στις 17:00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να φτάσει στη Λιβύη η φρεγάτα «Σαλαμίς», προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες που ζουν στη χώρα και επιθυμούν να αποχωρήσουν. Πρόκειται για επτά εργαζόμενους στην ελληνική πρεσβεία, η οποία εκκενώθηκε με χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, και για 80 πολίτες.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι η φρεγάτα δεν θα δέσει στο λιμάνι, αλλά θα αγκυροβολήσει σε κοντινό σημείο και οι επιβάτες θα μεταφερθούν με φουσκωτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τους Έλληνες πάντως, και ξένοι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στη Λιβύη έχουν υποβάλει αίτημα στις ελληνικές αρχές να επιβιβαστούν στη «Σαλαμίς». Πρόκειται για Κύπριους, Κινέζους, Βρετανούς και Μαλτέζους, το αίτημα των οποίων εξετάζεται αν θα ικανοποιηθούν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη διπλωματική άδεια προκειμένου να πλεύσει προς τη Λιβύη και να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες, ενώ το σχέδιο επαναπατρισμού που θα εφαρμόσει βασίζεται σε ανάλογες επιχειρήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν.

Η εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας αποφασίστηκε λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στη Λιβύη, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρα και η Γαλλία. Είχε προηγηθεί το Σάββατο η φυγάδευση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ με προορισμό τη γειτονική Τυνησία, υπό τη συνοδεία πεζοναυτών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών ενώ μια ημέρα αργότερα βρετανική οχηματοπομπή επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης