Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Ο Ε.Π.Ο.Σ Φυλής σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Μπρέμπο και το Ν.Π. Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ αναρρίχησης από τις 21-22 Απριλίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν ήταν λίγοι οι αναρριχητές που σκαρφάλωσαν στα 26 αναρριχητικά πεδία της περιοχής και το πλήθος των συμμετεχόντων σε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες, στο όμορφο φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Πάρνηθας, το εδραιώνουν σαν το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο της πρωτεύουσας, κατάλληλο για αναρριχητικές και πλήθος άλλες δραστηριότητες του βουνού και της φύσης. Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες ήταν ελεύθερη.

Μια φιλόδοξη διοργάνωση του δήμου και του ΕΠΟΣ Φυλής που είχε ώς στόσο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, την ανάδειξη του φυσικού κάλους της περιοχής αλλά και των προτερημάτων του τόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν ήταν λίγοι οι αναρριχητές που σκαρφάλωσαν στα 26 αναρριχητικά πεδία της περιοχής και το πλήθος των συμμετεχόντων σε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες, στο όμορφο φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Πάρνηθας, το εδραιώνουν σαν το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο της πρωτεύουσας, κατάλληλο για αναρριχητικές και πλήθος άλλες δραστηριότητες του βουνού και της φύσης. Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες ήταν ελεύθερη.

Η «Καρδιά» του φεστιβάλ το αναρριχητικό πεδίο «Πλάτωσι Αρχαρίων» όπου πραγματοποιήθηκε η γνωριμία με την αναρρίχηση βράχου για τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας.

Ο διήμερος μαραθώνιος αναρρίχησης πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα γνωστά αναρριχητικά πεδία της Φυλής, με τη συμμετοχή των αναρριχητών από Αθήνα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, που έφτασαν τους 76 συνολικά.

Η πλατεία της Φυλής όπου φέτος τοποθετήθηκε η Γραμματεία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδέχεται τους συμμετέχοντες, ενώ από τα περίπτερα των μεγάλων χορηγών του φεστιβάλ, το κοινό μπορούσε να ενημερωθεί για τα προϊόντα των δραστηριοτήτων του βουνού. Τα τραπεζάκια στην Πλατεία ήταν γεμάτα με κόσμο που αποζητούσε να ξαποστάσει με παγωμένες μπύρες προτού να συνεχίσει με κάποια από τις άλλες δραστηριότητες. Πλήθος κόσμου πέρασε για να γραφτεί και να πάρει τα δώρα του Δήμου και των χορηγών. Υπολογίζεται ότι φέτος οι συμμετοχές κινήθηκαν περίπου στα 800-900 άτομα.

Στην πλατεία το Σάββατο προβλήθηκε η ταινία “Dragon tail” του βραβευμένου σκηνοθέτη αναρριχητικών ταινιών Rus Vakrilov. Η κ..Μαρία Παπαβασιλείου (Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Νότιας Κυνουρίας) παρουσίασε το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου ως μια πρωτοπόρο και καινοτόμα «Καλή Πρακτική» ανάδειξης του τόπου σε διεθνές επίπεδο.

Την Κυριακή, έγιναν οι κληρώσεις δώρων των χορηγών του φεστιβάλ στους συμμετέχοντες σε όλες τις δραστηριότητες του διημέρου και οι βραβεύσεις των νικητών του Μαραθωνίου αναρρίχησης. Στη συνέχεια η εκδήλωση μεταφέρθηκε στην ανακαινισμένη αίθουσα του παλιού Δημαρχείου όπου οι Ντίνα Δανεσή από την Panjika και Παναγιώτης Γεωργοστάθης από τον Αναρριχητικό-Ορειβατικό Σύλλογο Λεωνιδίου και μας παρουσίασαν την πορεία της αναρριχητικής κοινότητας στο Λεωνίδιο και την ανάπτυξη της αναρρίχησης εκεί.


Στη συνέχεια η γνωστή ελληνίδα αναρριχήτρια Αργυρώ Παπαθανασίου παρουσίασε ένα βίντεο από τις πρόσφατες αναρριχητικές της προσπάθειες στην Κολομβία. Η βραδιά έκλεισε με τις προβολές από την πλούσια και γεμάτη περιπέτεια και πρωτοτυπία αναρριχητική διαδρομή του Βέλγου αναρριχητή και κινηματογραφιστή, Sean Vialoueva O’ Driscoll. Ο Sean με την ευχάριστη παρουσία του και τις γλαφυρές αναφορές του μας διηγήθηκε προβάλλοντας βίντεο και αποσπάσματα από τις big wall αναρριχήσεις του στις πιο απομεμακρυσμένες κάθετες επιφάνειες στον κόσμο!

Αξίζει να τονίσουμε ότι το φεστιβάλ που έχει γίνει πια θεσμός αποτελεί ένα ετήσιο ραντεβού που δίνεται κάθε χρόνο στο αναρριχητικό πάρκο της νοτιοδυτικής Πάρνηθας. Για ακόμα μια χρονιά, το πρόγραμμα ήταν πλούσιο με σημαντικούς συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο αναρριχητικό διήμερο πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από εκπαιδευτές και βοηθούς εκπαιδευτές της Ε.Ο.Ο.Α. για όλα τα επίπεδα αναρριχητών, στα αναρριχητικά πεδία «Μικρή Βαράσοβα» και «Πλάτωσι αρχαρίων». Επίσης αρχάριοι αναρριχητές και μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα ανοικτά πεδία της Πάρνηθας υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών. Παράλληλα με τις αναρριχητικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο φεστιβάλ έγιναν πλήθος υπαίθριων δράσεων όπως πεζοπορίες στα μονοπάτια της Πάρνηθας, yoga, via ferrata, slackline, νυχτερινή αναρρίχηση αλλά και προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, dj set parties.

Για ακόμα μια χρονιά, το φεστιβάλ στηρίζεται στην ανιδιοτελή συμμετοχή εκπαιδευτών και βοηθών εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ, αναρριχητών και θαυμαστών της αναρρίχησης, μελών και φίλων εθελοντών του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής. Την Κυριακή το απόγευμα, κατά τη λήξη του φεστιβάλ, μοιράστηκαν πολλά δώρα σε κληρώσεις για αναρριχητές που διακρίθηκαν στον διήμερο μαραθώνιο αγώνα αναρρίχησης.

Με την παρουσία τους τίμησαν το Φεστιβάλ Αναρρίχησης ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο Αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Φυλής, ο Πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας- αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) Δημήτρης Γεωργούλης, ο επίτιμος πρόεδρος του Ε.Ο.Σ.Αχαρνών Βασίλης Νίκας και ο συγγραφέας Νίκος Νέζης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης