Η Επιτροπή υγείας του ΕΚ υιοθέτησε σχέδιο απόφασης εκφράζοντας την ανησυχία της για την ελλειπή κάλυψη εμβολιασμού με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, δεδομένου του τριπλασιασμού των κρουσμάτων ιλαράς στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τα προγράμματα εμβολιασμών.

Αν και τα κρούσματα ιλαράς και οι θάνατοι μειώνονται στον κόσμο, το 2017, καταγράφηκαν 14.451 κρούσματα στην ΕΕ, τρεις φορές περισσότερα από από 2016 (4,643). Οι δύο χώρες με τα περισσότερα κρούσματα ήταν η Ρουμανία και η Ιταλία, ενώ πάνω από 50 άτομα πέθαναν εντός της ΕΕ εξαιτίας αυτού του νοσήματος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων, Πρόληψης και Ελέγχου. Το 87% των κρουσμάτων ήταν μη εμβολιασμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη του ΕΚ με την απόφασή τους καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκολύνει και να εναρμονίσει τον προγραμματισμό των εμβολιασμών εντός της ΕΕ και να στηρίξει τις εθνικές πρωτοβουλίες εμβολιασμού. Καλωσόρισαν επίσης τον σχεδιασμό ορισμένων χωρών να αγοράσουν εμβόλια από κοινού, κάτι που θα κάνει τα εμβόλια φτηνότερα.

Πριν την εισαγωγή του εμβολίου, στις αρχές του 60, η ιλαρά – πολύ μολυσματικός ιός που μεταδίδεται μέσω αέρος ή προσβεβλημένων επιφανειών σκότωνε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Το 2016 προκάλεσε τον θάνατο 89.780 ανθρώπων, που αποτελεί τον μικρότερο αριθμό θανάτων από ιλαρά ως τώρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός παραμένει από τα πιο σημαντικά εργαλεία άσκησης δημόσιας υγείας. Σώζει κάθε χρόνο ως 3 εκατομμύρια ζωές και αν επεκταθεί μπορεί να σώσει 1,5 εκατομμύριο περισσότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης